Časoris
Zakaj verjamemo teorijam zarote? Vir: Adobe stock
Vir: Adobe Stock

Zakaj verjamemo teorijam zarote?

Z novim koronavirusom so se razmahnile tudi zarotniške misli.

Kljub vsem znanstvenim dokazom še vedno obstajajo ljudje, ki mislijo, da je Zemlja ravna. Vir: Wikimedia Commons
Kljub vsem znanstvenim dokazom še vedno obstajajo ljudje, ki mislijo, da je Zemlja ravna. Foto: Trekky0623/Wikimedia Commons/ CC BY-SA 4.0

Zarotniško razmišljanje ni nekaj novega, obstajalo je že pred epidemijo.

Nekateri tako verjamejo, da je Zemlja ravna ali da se pristanek na Luni nikoli ni zgodil.

V zadnjem času se zdi, da je teh teorij še več.

David Hundsness, psiholog z univerze v Kaliforniji, je v seriji treh videov na TikToku pojasnil, zakaj se ljudje sploh odločijo verjeti vanje.

Prvi razlog je našel v pomanjkanju informacij. Teorije zarote zapolnijo luknjo v nepoznavanju okoliščin. Poleg tega izredne razmere, denimo zaradi epidemije, v ljudeh sprožajo nelagodje, iz katerega želijo pobegniti.

@pet.earthling How to convince conspiracy theorists. 🤦‍♂️😡 #psychology #covid19 #vaccine #biglie #debunk ♬ original sound – David Hundsness

»Velikokrat nimamo nadzora nad dogajanjem, naše življenje je nepredvidljivo in sami ne moremo veliko narediti. Pred tem zavedanjem želimo pobegniti, in če nam odgovor ponudijo teorije zarote, se jih hitro oprimemo,« je za Primorske novice pojasnil dr. Tomaž Grušovnik s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem.

Zarotniško razmišljanje pritegne tudi zaradi ljudi, ki jim zaupamo. Če naš vzornik verjame v določeno stvar, ji bomo najverjetneje verjeli tudi mi.

Najpomembnejši razlog za nasedanje teorijam zarot pa je ego, pravi Hundsness. Teoretiki zarote namreč verjamejo, da so del posebne skupine ljudi, ki vedo resnico, ki je ostali ne. 

Počutijo se posebne, pametnejše, ostale pa imajo za ovce, ki verjamejo vsemu, kar slišijo.

Izraz ovca se je zaradi ovčjega značilnega črednega nagona slabšalno prijel za označevanje ljudi, ki slepo verjamejo v neko stvar samo zato, ker ostali vanjo verjamejo. Vir: Rawpixel
Izraz ovca se je zaradi črednega nagona ovac prijel za označevanje ljudi, ki slepo verjamejo v neko stvar. Vir: Rawpixel

»Za teoretika zarote znanstveniki po navadi nimajo odgovora. Znanost namreč predpostavlja, da zaupamo znanstvenim dokazom, ki za teoretike zarote običajno ne zadoščajo,« dodaja Tomaž Grušovnik.

Za razmislek

  1. Poznaš še kakšne teorije zarote?
  2. Kako bi se lotila pogovora s prijateljem, ki verjame teorijam zarote?
  3. Znaš ločiti resnico od laži?

Dora

Adamič je diplomirana biotehnologinja, ki rada potuje po svetu in približuje znanost najmlajšim.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly clear
0°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.