Časoris
Ementalec. Foto: Liquid_2003. Fotografija ni zaščitena z avtorskimi pravicami.
Ementalec. Foto: Liquid_2003. Fotografija ni zaščitena z avtorskimi pravicami.

Zakaj ima sir luknje?

Ali veste, zakaj ima sir luknje?

Da ga lažje žvečimo? Ne!

Da miške zlezejo noter? Tudi ne!

Da je kos sira videti večji? Sploh ne!

Tudi švicarske znanstvenike je dolgo časa zanimalo, zakaj ima sir luknje. In zdaj so končno ugotovili.

Vzrok niso bakterije, kot so znanstveniki sprva domnevali.

Luknje v sirih, kot je sloviti ementalec, povzročajo majhni delci sena, ki med molžo padejo v mleko. Ko sir zori, nastanejo zaradi njih luknje.

Ker danes vse bolj poredko molzejo v tradicionalne čebre, je tudi lukenj v siru vse manj in vse manjše so.

 

Za razmislek:

  1. Znanstveniki naj bi skrivnost razkrili po naključju. Ali poznaš še kakšno odkritje, ki se je zgodilo po naključju?
  2. Si bodo z njihovim odkritjem lahko pomagali tudi sirarji?
  3. Kaj bi morali narediti, če bi hoteli imeti več lukenj?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.