Časoris
Otroci z žogo. Vir: Unsplash
Vir: Unsplash

Virus si podajamo kot žogo

Vedno bolje razumemo, kako se širi novi koronavirus. V nedavno objavljeni raziskavi so pregledali do zdaj pridobljene podatke, ki potrjujejo, da je širjenje virusa precej zapleteno in poteka v več smereh.

Največ prenosov okužbe se zgodi ob rednih tesnih stikih. To pomeni, da je največje tveganje za prenos virusa med družinskimi člani in dobrimi prijatelji, precej manjše pa med obiskom trgovine.

Zanimivo je, da večina okuženih ne okuži nikogar ali le eno osebo. A peščica posameznikov prenese virus na zelo veliko ljudi.

Graf, ki prikazuje, kako se virus v telesu namnoži, kdaj je oseba najbolj kužna in kdaj postopoma okreva. Vir: SSRN, prevod: Sašo Dolenc/Kvarkadabra

K širjenju virusa pomembno prispeva tudi obdobje kužnosti. Na zgornjem grafu je prikazana časovnica od okužbe, nastopa kužnosti, do pojava simptomov in nato ozdravitve.

Saša Dolenca, znanstvenega urednika in novinarja, smo vprašali, kaj je najpomembnejša informacija, ki jo lahko razberemo z grafa: »Najpomembnejša informacija je ta, da si kužen že približno dva dni, preden začutiš simptome bolezni.«

Druge torej lahko okužimo dva dni prej, preden začnemo kašljati in se nam dvigne telesna temperatura. Ko kažemo simptome, smo kužni še približno pet dni.

A tudi ko nismo več kužni, smo na testu za virus lahko pozitivni še približno 17 dni po okužbi.

»Našo vlogo pri zajezitvi virusa lahko primerjamo z igro nogometa. Bolnišnice so zadnja obramba, golmani, vendar je rezultat odvisen predvsem od nas, ki smo v igri ostali igralci,« rezultate raziskave in pomen spoštovanja ukrepov komentira znanstvena novinarka Zarja Muršič.

Veliko zelo različnih dejavnikov vsak po svoje vpliva na to, kako si virus podajamo med seboj kot žogo.

Za razmislek

  1. Zakaj pozimi obstaja večja verjetnost za okužbo z novim koronavirusom?
  2. Kateri ukrepi se ti zdijo najbolj smiselni?
  3. Kako se virus prenaša med ljudmi?

Urša

Adamič je biologinja in dramaturginja, ljubiteljica živali in pisane besede.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.