Časoris
Trk zvezd. Vir: NSF/LIGO/Sonoma State University/A. Simonnet
Trk zvezd. Vir: NSF/LIGO/Sonoma State University/A. Simonnet

V živo smo opazovali trk dveh zvezd

Pred 130 milijoni let, ko so na Zemlji kraljevali dinozavri, sta se v oddaljeni galaksiji z ogromno hitrostjo druga drugi približevali nevtronski zvezdi.

Tik preden sta trčili, sta zanihali ukrivljenost prostora-časa, ki se je po vesolju razširilo kot gravitacijsko valovanje. V trenutku trka sta se masi zvezd zlili v gosto gmoto, ki je sevala žarke gama.

Vse to se je zgodilo v pičlih 100 sekundah.

17. avgusta letos so znanstveniki zaznali te gravitacijske valove. Istočasno so zaznali tudi žarke gama in nekoliko kasneje še svetlobo drugih valovnih dolžin, kot so rentgenski žarki ter ultravijolično in infrardeče sevanje.

Zbrali so toliko podatkov kot še nikoli doslej, zato pravijo, da je to prelomno odkritje, ki nam bo pomagalo bolje razumeti vesolje.

Znanstveniki so tako lahko potrdili več kot 30 let staro domnevo, da pri trkih nevtronskih zvezd nastanejo težke kovine, kot sta svinec in zlato, ki se nato razpršijo po vesolju. Ta pojav imenujemo kilonova.

Gravitacijsko valovanje so zaznali v observatoriju LIGO v ZDA, kjer so doslej zaznali gravitacijske valove, nastale pri zlitju črnih lukenj, za kar so so letos prejeli Nobelovo nagrado za fiziko. Dogodek so opazovali še v 70 drugih observatorijih na Zemlji in v vesolju.

V projekt je vključenih okrog dva tisoč raziskovalcev po vsem svetu, med njimi tudi številni slovenski raziskovalci. Njihovi rezultati so objavljeni v uglednih znanstvenih revijah.

 

Za razmislek

  1. Ali znaš pojasniti, zakaj lahko »v živo« opazujemo dogodek, ki se je zgodil pred 130 milijoni let?
  2. Zakaj nas Sonce greje? Morda veš, kaj se dogaja v njegovem središču?
  3. Pogosto govorimo o eksplozijah in smrti zvezd, kako pa zvezda sploh nastane?

Katja

Žerjavič je znanstvenica, ki želi otrokom približati svet znanosti.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.