fbpx
Časoris
Epidemija novega koronavirusa je sremenila tudi življenje otrok. Vir: Adobe Stock
Epidemija novega koronavirusa je spremenila tudi življenje otrok. Namesto z objemi se ponekod pozdravljajo s komolčkanjem. Vir: Adobe Stock

Tvoje življenje v času epidemije

Novi koronavirus je spremenil tudi svet otrok. Znašli so se doma, obdani z negotovostjo glede šole, zdravja starih staršev, izolirani od prijateljev in sošolcev, pravi dr. Urban Boljka z inštituta za socialno varstvo. A podatkov, kako so doživljali te čase, ni veliko.

Dr. Urban Boljka. Vir: Osebni arhiv
Dr. Urban Boljka. Vir: Osebni arhiv

Da bi raziskali, kako so otroci živeli med epidemijo, koliko so vedeli o njej ter kaj menijo o ukrepih države, so na inštitutu pripravili spletni vprašalnik Tvoje življenje v času epidemije novega koronavirusa.

Zakaj pravite, da so otroci spregledana ranljiva skupina epidemije?

Od njih se je pričakovalo, da sprejmejo okoliščine, jih razumejo in pozabijo, da so otroci; da se vedejo odraslo in odgovorno.

Posebno težko je bilo otrokom, ki se že tako ali tako soočajo z revščino, doživljajo nasilje v družini, imajo učne težave … 

Zakaj je pomembno, da otroci soustvarjajo svet?

V naši družbi ne živimo le odrasli, ampak tudi otroci.

Otroci sicer nimajo volilne pravice, kar pa ne pomeni, da nimajo pravice soustvarjati družbe. To jim zagotavlja konvencija o otrokovih pravicah.

Država mora zagotoviti pogoje, da bodo upoštevani tudi pri tako pomembnih temah, kot je obvladovanje epidemije novega koronavirusa in njenih posledic.

Otroci pa morajo imeti možnost, da sporočijo, kako so doživljali epidemijo, kaj jim je bilo všeč in kaj ne, katere ukrepe so najtežje upoštevali, kaj bi odrasli lahko storili, da bi jim olajšali življenje med epidemijo. 

Kako ugotavljate, kaj želijo, kakšno je njihovo mnenje?

Na več načinov raziskujemo, kako so otroci doživljali epidemijo. Med drugim smo oblikovali spletno anketo, ki je namenjena samo otrokom.

Vabimo te, da jo izpolniš. To ni test, zato ni pravih ali napačnih odgovorov. Kar šteje, je mnenje otrok. Naj se sliši tvoj glas!

Za razmislek

  1. Si že izpolnjeval kakšno anketo?
  2. Kako je bilo med epidemijo?
  3. Kaj bi sporočila politikom?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
33°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa