fbpx
Časoris
Ris. Foto: Miha Krofel
Ris. Foto: Miha Krofel

Tudi risi imajo facebook

Risi so samotarske živali, a se kljub temu nenehno pogovarjajo. Z vonjalnimi sporočili si sporočajo, kateri predeli gozda so že zasedeni. V enem delu gozda lahko namreč skupaj živita le samec in samica, ki se enkrat na leto tudi parita, ne pa tudi dva samca ali dve samici.

Ris. Foto: Miha Krofel
Ris. Foto: Miha Krofel

Še posebej pogosto označujejo drevesa ob gozdnih cestah. Dr. Miha Krofel z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani v šali zato pravi, da so te njihov facebook.

»Rise je v naravi precej težko raziskovati. Do danes jih je zelo malo preživelo, poleg tega so to zelo skrivnostne živali, ki se človeka izogibajo. Aktivni so predvsem ponoči in se znajo zelo dobro skriti. V gozdu jih zelo redko vidimo, in če jih želimo bolje spoznati, moramo slediti njihovim stopinjam v snegu.«

Risova sled. Foto: Miha Krofel
Risova sled. Foto: Miha Krofel

Iz teh lahko strokovnjak razbira zgodbe iz življenja risov podobno kot iz knjige. »Za risovimi stopinjami sem prehodil več sto kilometrov in se na ta način o njih zelo veliko naučil, pokazali so mi nekaj zares zanimivih krajev, ki jih drugače verjetno nikoli ne bi obiskal,« pojasnjuje raziskovalec, ki so ga velike mačke privlačile že od mladih let, verjetno zaradi njihovega elegantnega gibanja in skrivnostnega življenja.

»Ker je ris največja mačka v Evropi, sem se sprva posvetil prav njemu. V zadnjih letih pa sem začel sodelovati tudi pri raziskavah na leopardih in gepardih v Afriki ter na snežnih leopardih v Aziji,« dodaja Krofel.

 

Slovarček

Risi vonjalna sporočila puščajo tako, da se polulajo ali da se z lici drgnejo ob različne predmete.

 

Za razmislek

  1. Zakaj si risi sporočajo, kateri del gozda je zaseden?
  2. Zakaj so risi tako priljubljeni, da ima Ris Rožnik celo svoj profil na omrežju twitter?
  3. Kaj ti je pri risih všeč?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Clear
19°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa