fbpx
Časoris
Bakterije
Bakterije

Trdožive bakterije preživele velike dinozavre

Najbolj številne celice v našem telesu niso človeške, ampak bakterijske. Ker pa so te desetkrat manjše, naše telo v glavnem sestavljajo človeške celice.

Bakterije večinoma poseljujejo prebavila in kožo. Te bakterije so neškodljive. V črevesju pomagajo vsrkati hranilne snovi in ščitijo pred nevarnimi bakterijami.

Včasih pa se okužimo z bakterijami, zaradi katerih zbolimo. Takrat nam zdravnik predpiše posebno zdravilo, ki mu pravimo antibiotik. Običajno smo potem že po nekaj dneh zdravi.

A če zdravila ne jemljemo po navodilih zdravnika, lahko škodljive bakterije postanejo odporne nanj. Takšne bakterije imenujemo superhrošči.

Poznamo pa tudi bakterije, ki so naravno odporne proti antibiotikom. To pomeni, da so odpornost pridobile po naravni poti in ne zaradi napačne uporabe antibiotikov.

Ena skupina takšnih bakterij so enterokoki, ki lahko pri ljudeh povzročijo resne bolezni. Najbolj se jih bojijo v bolnišnicah. Enterokoki so namreč tako trpežni, da jih ni mogoče odstraniti niti z razkužilom.

Znanstvenike že dolgo zanima, zakaj so te bakterije tako trdožive. V zapleteni študiji so nedavno ugotovili, da so nastale že pred 450 milijoni leti. To je mnogo pred dinozavri, ki so se pojavili pred 230 milijoni leti, večinoma pa izumrli pred 65 milijoni leti.

Enterokokom je uspelo preživeti vse do danes. Imajo namreč zelo trdo celično steno, ki jim omogoča preživeti neugodne razmere, kot sta izsuševanje in razkuževanje.

Novo znanje o genih, ki sodelujejo pri nastanku celične stene, bodo znanstveniki uporabili pri razvoju močnejših antibiotikov in razkužil.

 

Slovarček

Bakterije so enocelični rastlinski organizem brez klorofila, ki se množi s cepitvijo.

 

Za razmislek

  1. Ali antibiotiki pomagajo, ko nas okužijo virusi?
  2. Poznaš kakšne ukrepe, s katerimi se lahko izognemo okužbam?
  3. Ali poznaš še kakšno razliko med človeškimi in bakterijskimi celicami?

Katja

Žerjavič je znanstvenica, ki želi otrokom približati svet znanosti.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly clear
21°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa