Časoris
Radijski teleskop Fast. Vir: Nasa/Jeff Dai/TWAN
Radijski teleskop Fast. Vir: Nasa/Jeff Dai/TWAN

Na Kitajskem NAJmočnejši radijski teleskop

Na Kitajskem je začel delovati največji in najbolj občutljiv radijski teleskop, ki so ga začeli graditi že leta 2011.

Ni nenavadno, da je največji teleskop zrasel na kitajskih tleh. Že daljnega leta 1054 so tamkjašnji astronomi zaznali zvezdo, ki je tako svetila, da so jo lahko več tednov opazovali s prostim očesom in to podnevi.

V tistih časih je bila Kitajska vodilna sila v raziskovanju vesoljskih pojavov. Ljudje so verjeli, da so dogodki v vesolju sporočila za Zemljane. Natančno so zabeležili, kje so jih videli.

Novi kitajski teleskop se imenuje FAST. V angleščini ta beseda pomeni hiter, v bistvu pa je to akronim za Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope oziroma Sferični teleskop s petstometrsko odprtino. Spominja na velikanski srebrn krožnik, postavili pa so ga med gorovje jugozahodne kitajske province Guizhou.

Supernova, ki so jo Kitajci opazili daljnega leta 1054, je postala drugačna zvezda – pulzar. Ta  ne oddaja svetlobe ampak radijske valove.

Prav take valove zaznava novi radijski teleskop, ki lahko kuka v preteklost, do trenutka pred približno devetimi in desetimi milijardami let.

Kitajska v takšne podvige vlaga veliko denarja. Želi si, da bi spet postala vodilna sila v znanosti, kot je nekoč že bila.

A da so lahko postavili velikansko uho, ki prisluškuje vesolju, so morali na Zemlji preseliti okoli 9000 ljudi. Nekateri niso hoteli zapustiti domov, zato so jih preselili na silo. Obrnili so se na sodišče in upajo, da bodo za svoj prisilni odhod dobili vsaj primerno odškodnino.

 

Slovarček

Akronim je ustaljena okrajšava večbesednih imen, navadno iz začetnih črk ali zlogov; kratica.

Pulzarji so zelo namagnetene, vrteče se nevtronske zvezde.

 

Za razmislek

  1. Kako staro je vesolje?
  2. Ali lahko taka naprava zaznava tudi signale vesoljcev?
  3. Ali je prav, da so morali domačini zapustiti svoje domove?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
-1°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.