fbpx
Časoris
Teden možganov

Teden možganov ali kaj je normalno in kaj noro

Srce je organ, ki pogosto nastopa v našem življenju. Govorimo, da nas boli srce, ali pa, da nam bo to kar počilo. Ko smo zaljubljeni, rišemo srčke: po zraku ali na papir.

A enako, če ne še bolj pomemben organ so možgani. O njih manj govorimo, tudi zato ne, ker jih manj poznamo in razumemo.

Prav zato so pred leti povsod po svetu začeli pripravljati teden možganov. V Sloveniji jih bomo danes prvič počastili tudi s posebnim dnevom.

Letošnja tema je vprašanje, kaj je normalno in kaj noro.

»Ker bo teden možganov že trinajsto leto zapored, bi lahko rekli, da je to normalno,« pravijo v društvu Sinapsa. »Toda v statistiki je normalnost enaka povprečju – in v tem smislu ne bi želeli, da je tokratni teden možganov normalen. Tako kot vsak bo tudi ta poseben in edinstven.«

Delavnice o možganih so pripravili tudi za otroke. V ljubljanskem mestem muzeju so se z njimi pogovarjali, kaj je normalno, povprečno, pogosto. Je Peter Prevc nenormalen, ker so njegovi skoki daljši od povprečja?

In kaj moramo vedeti o možganih?

Povprečna teža: 1300 gramov. Konsistenca snovi, ki jih tvori: želatinasta. Struktura: deblo, mali možgani, dve hemisferi, osem režnjev (štirje levi in štirje desni), sto milijard nevronov. Poraba energije: slaba četrtina vse, ki jo porabi človeško telo. Vloga in pomen: neprecenljiva.

Možgani omogočajo zaznavanje sveta, razmišljanje, govorjenje in čustvovanje ter načrtovanje in izvedbo vedenja. Zaradi njih lahko čutimo bolečino, ljubezen in vonj sveže pečenih rogljičkov. Z njimi tuhtamo, rešujemo probleme, sprejemamo odločitve in nadzira svoje telo. So edini organ, ki ga ni mogoče zamenjati.

 

Za razmislek

  1. Zakaj moramo znati čuvati in krepiti možgane?
  2. Zakaj možgani v največji meri določajo človeka?
  3. Ali so se računalniki že približali možganom?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Clear
15°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa