fbpx
Časoris
Periodni sistem elementov. Vir: Adobe Stock

Stopetdeseti rojstni dan tabele, ki krasi kemijske učilnice

Vse v našem vesolju je zgrajeno iz atomov.

Znanstveniki so izračunali, da je vseh atomov v vesolju približno 1080. To je velika številka, saj enici sledi kar 80 ničel.

Tudi v tvojem telesu je ogromno teh majcenih delcev: okrog 1027.

Vendar telo sestavlja le 40 različnih vrst atomov. Te imenujemo kemijski elementi. Med njimi je največ kisika, ogljika, vodika, dušika in kalcija.

Skupno poznamo 118 elementov. Osemindevetdeset jih najdemo v naravi, druge pa smo izdelali v laboratorijih ali jedrskih reaktorjih.

Dimitrij Ivanovič Mendelejev. Vir: Wikipedia
Dimitrij Ivanovič Mendelejev. Vir: Wikipedia

Elementi so razporejeni v periodni sistem, ki ga je pred 150 leti zasnoval ruski kemik Dimitrij Ivanovič Mendelejev. Letos zato praznujemo mednarodno leto periodnega sistema. Po svetu se vrstijo dogodki, s katerimi želijo otroci in odrasli počastiti spomin na to odkritje. Do 1. marca imaš še čas, da denimo sodeluješ pri pripravi Mendelejevega mozaika.

Mendelejev je triinšestdeset takrat znanih elementov je v tabelo razvrstil tako, da je tiste s podobnimi lastnostmi postavil skupaj: na eno stran kovine, na drugo pline.

Šele 30 let kasneje so znanstveniki ugotovili zgradbo atoma in da prav ta določa lastnosti elementov. Tisti, ki jih sestavljajo atomi s podobnim številom protonov, imajo podobne kemične lastnosti.

Mendelejev je podrobno opisal tudi elemente, ki jih še niso odkrili. Še ko je živel, so z novoodkritimi zapolnili tri prazne prostore. Zadnjega pa smo umetno pridobili pred komaj štirimi leti. V prihodnosti bomo morda odkrili ali izdelali še kakšnega.

 

Slovarček

Simboli elementov so enaki po vsem svetu. Uporabljamo lahko le začetnico (npr. O za kisik) ali začetnico in drugo črko (npr. He za helij) imena. Ta izhajajo iz mnogih jezikov, večinoma pa iz latinščine in grščine.

 

Za razmislek

  1. Naštej še nekaj elementov, ki gradijo naše telo.
  2. Poznaš kakšen delec, ki je manjši od atoma?
  3. Dobro si oglej periodni sistem elementov. Kaj vse opaziš?

Katja

Žerjavič je znanstvenica, ki želi otrokom približati svet znanosti.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
24°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa