fbpx
Časoris
pi

Skrivnosti števila pi

Ali poznate črko, ki je tudi številka?

To je pi in je tako zelo posebna številka, da ima celo svoj dan. To je 14. marec.

Zakaj 14. marec? Ker se v ameriškem formatu ta datum napiše tako kot začetek števila pi – 3.14.

Na ta dan je na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko (FMF) potekalo že 11. tradicionalno tekmovanju v recitiranju števila pi.

Pomerilo se je enajst mladih tekmovalcev, zmagala pa je osnovnošolka Mateja Slapnik Anžur, ki je odrecitirala 773 decimalk.

Rekord v recitiranju decimalk števila pi je dosegel Nik Škrlec: na 3141 decimalk natančno. Pri tem si je pomagal s posebno metodo pomnjenja, imenovano palača spomina. Razložiti jo poskuša tudi v svoji predstavi Naj gre vse v π ali kako sem si zapomnil 3141 decimalk.

»Zamislimo si pot, po kateri vsak dan hodimo, in nanjo umeščamo domišljijske podobe. Ti so kot neke vrste kaveljček, na katerega je obešen podatek, ki si ga želimo zapomnit,« je pojasnil v časopisu Delo.

V Združenih državah Amerike je število pi še posebej priljubljeno. Tudi tam potekajo številna tekmovanja, s katerimi ga želijo počastiti. In ker to ni dovolj, na ta dan radi spečejo tudi pite. V angleščini se namreč oboje izgovori enako.

 

Slovarček

Pi je tudi grška črka. V matematiki pa je to konstanta, ki je enaka razmerju med obsegom kroga in njegovim premerom. Lahko jo določimo tudi kot ploščino kroga s polmerom 1.

 

Za razmislek

  1. Kdaj je bil 14. marec še prav poseben dan?
  2. Ali ti je kakšno število ali matematična enačba tudi tebi posebej všeč?
  3. Kaj ti je še všeč pri matematiki?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly sunny
32°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa