Časoris
Ognjeni črvi so počasne živali na morskem dnu. Vir: prilfish/Flickr/CC BY 2.0
Ognjeni črvi so počasne živali na morskem dnu. Vir: prilfish/Flickr/CC BY 2.0

Se bojiš ognjenih črvov?

Medije v poletnih dneh pogosto preplavljajo novice o nevarnih živalih, ki prebivajo v morju.

Bolj ko je novica zastrašujoča in dramatična, hitreje se širi. V naslovih novinarskih prispevkov se zato rade šopirijo besede, ki ljudi prestrašijo. A običajno so pretirane in celo neresnične.

Te je že srečala novica o invaziji ognjenih črvov, ki na kopalce prežijo v Jadranskem morju? O njih so pisali že lani, ko naj bi eden napadel plavalko, ki je nato potrebovala zdravniško pomoč.

Ognjeni črvi se prehranjujejo predvsem z mrhovino, vendar so tudi plenilci in lahko napadejo kakšno morsko zvezdo. Vir: Emmanuelbaltasar/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0
Ognjeni črvi se prehranjujejo predvsem z mrhovino, vendar so tudi plenilci in lahko napadejo kakšno morsko zvezdo. Vir: Emmanuelbaltasar/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Ob natančnem branju in raziskovanju te vrste postane jasno, da ognjeni črvi ne napadajo ljudi. Res pa je, da ni prijetno, če nanje stopimo ali se jih kako drugače dotaknemo.

Ognjeni črvi spadajo med mnogoščetince. Ta skupina večinoma morskih živali je ime dobila po številnih ščetinah, ki izraščajo iz njihovega telesa. Premikajo se počasi, veliki so okoli 15 centimetrov in so pod vodo zaradi svoje rdeče barve dobro vidni.

Prehranjujejo se z drugimi organizmi in rastlinami na morskem dnu, med drugim jedo tudi morske zvezde. Če se počutijo ogrožene, napnejo svoje bele ščetine, ki vsebujejo strup.

Ščetine lahko predrejo kožo in povzročijo srbečico in pekoč občutek na mestu vboda. Takrat je priporočljivo, da iglice odstranimo z lepljivim trakom in mesto vboda spiramo s hladno morsko vodo. Nato si namestimo v alkohol pomočene obkladke in namažemo s protivnetno kremo.

V nekaterih primerih lahko začutimo tudi slabost in vrtoglavico. Če se po nekaj urah še vedno slabo počutimo, strokovnjaki priporočajo obisk zdravnika.  

Za razmislek

  1. Katere novice pa tebe najbolj prestrašijo?
  2. Zaradi katerih živali v morju nas še boli, če nanje stopimo?
  3. Kaj lahko narediš, da se jim izogneš?

Urša

Adamič je biologinja in dramaturginja, ljubiteljica živali in pisane besede.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.