Časoris

Sanjava hobotnica in njene pisane barve

Ali si lahko predstavljaš, da bi se tvoja barva kože spreminjala, medtem ko spiš?

Znanstveniki so posneli neverjetno prelivanje barv po telesu hobotnice, medtem ko spi. Prijetno in pomirjujoče jo je opazovati v teh nenavadnih časih.

Ali morda sanja? Ne vemo. O tem lahko le ugibamo.

Obdobje, ko ponoči sanjamo, traja uro in pol do dve uri. Med spanjem naše telo prehaja skozi različne faze in tudi sanjamo v različnih fazah.

Najbolj intenzivne sanje, ki si jih tudi najbolje zapomnimo, doživimo v fazi REM. Kratica pomeni hitro premikanje oči, ki je značilno za čas, ko sanjamo.

Raziskovalci so na različne načine preverili, če živali med spanjem tudi sanjajo. Iskali so fazo REM. Izkazalo se je, da večina sesalcev in ptic sanja, fazo REM so zabeležili tudi pri nekaterih plazilcih, medtem ko velja, da dvoživke in ribe ne sanjajo.

Kaj pa nevretenčarji, med katere uvrščamo tudi hobotnice? V eni od raziskav so znanstveniki sicer prikazali, da tudi sipe med spanjem spreminjajo barvo kože. To bi lahko pomenilo, da sanjajo.

Bolj natančno so preučili možgane podgan. Medtem ko sanjajo, so njihovi možgani aktivni na enak način, kot takrat, ko iščejo hrano v labirintu.

Podobno so pokazali tudi pri pticah. Njihova možganska aktivnost je bila med petjem taka kot med spanjem. Ptice selivke pa spijo samo z eno polovico možganov; med letenjem se spalni polovici izmenjujeta, faza REM pa ne nastopi.

Če imaš pasjega ali mačjega hišnega ljubljenčka, potem najbrž veš, da te živali med spanjem trzajo, cvilijo, tečejo ali celo lajajo.

Kljub raziskavam še vedno ni jasno, ali živali sanjajo v slikah in zvokih, tako kot mi, ali kako drugače. Žal nam tega verjetno nikoli ne bodo mogle povedati.

Za razmislek

  1. Se pogosto spomniš svojih sanj?
  2. Jih lahko povežeš s svojimi izkušnjami čez dan?
  3. Katere sanje so ti najbolj prijetne?

Urša

Adamič je biologinja in dramaturginja, ljubiteljica živali in pisane besede.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.