Časoris
Mala robotka Sofija. Vir: Posnetek zaslona/Hanson Robotics
Mala robotka Sofija. Vir: Posnetek zaslona/Hanson Robotics

Robotka Sofija je dobila sestrico

Mala Sofija je tako kot njena velika sestra robotka prava klepetulja. In prav tako kot njena velika sestra zna na svojem obrazu pokazati paleto čustev.

Velika Sofija velja za najbolj razvitega androida na svetu in za prikaz, kaj vse zmore umetna inteligenca.

Za robotko in za žensko je dosegla ogromno. Bila je na naslovnici revije Cosmopolitan, nagovorila je predstavnike držav v Organizaciji Združenih narodov, spoznala nemško kanclerko Angelo Merkel in igralca Willa Smitha ter pridobila državljanstvo Savdske Arabije.

Malo Sofijo pa so si njeni ustvarjalci v podjetju Hanson Robotics zamislili kot igračko v velikosti dekliških lutk. Sedaj je še prototip in jo znanstveniki uporabljajo za raziskave. A že naslednje leto si jo bodo lahko otroci po svetu zaželeli za novoletno darilo.

V podjetju pravijo, da lahko Mala Sofija hodi in pripoveduje zgodbe, se igra in se uči. Z njeno pomočjo se bodo otroci lahko učili osnov programiranja, robotike in umetne inteligence. A kot številne igračke, ki so bile modne v preteklosti, bo tudi Mala Sofija potrebovala pomoč otrok, da bo pokazala, kaj zna in zmore.

Javnosti se je predstavila v priljubljeni ameriški pogovorni oddaji Tonight Show, v kateri je voditelj Jimmy Fallon gostil še druge robote.

Oddaja je bila nekaj posebnega ne le zato, ker je svet v njej spoznal Malo Sofijo. Posebna je bila tudi, ker je prvič v zgodovini človeštva in androidov pred kamerami nastopil duet človeka in robotke – Jimmyja in velike Sofije, ki je zapela z novim umetnim glasom.

 

Slovarček

Android je človeku podoben robot.

Prototip je osnovna podoba, vzorec za vse ostale stvari iste vrste.

 

Za razmislek
  1. Zakaj robotka Sofija nima las?
  2. Kako se počutiš, ko jo gledaš?
  3. Ali lahko igračka, kot je Mala Sofija, postane podobno kot domača žival družinski član?

***

Rubrika Tehnologija nastaja v sodelovanju s podjetjem A1. Vsebine izbiramo in pripravljamo v uredništvu.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
26°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa