fbpx
Časoris
Programiranje. Foto: Esti Alvarez. CC BY-NC-SA 2.0

Programiranje za otroke

Računalniške igre za mobilne naprave ni težko narediti.

Ne verjamete?

To so dokazali osnovnošolci, ki so se udeležili delavnice Moja prva mobilna igra. V Tednu programiranja, ki se izteče 18. oktobra, so jo pripravili na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani.

Srednješolci so naredili korak naprej. Svoje mobilne telefone so spremenili v daljince. Malo so jih sprogramirali in že so lahko z njimi upravljali različne elektronske naprave.

Sodelavci fakultete so svoje znanje prenašali na vse obiskovalce tedna programiranja, še posebej pa so se zanj zanimali otroci in dekleta, ki so se prijavile na delavnico Django girls.

Učenci iz tretje triade so osvojili osnove razvojnega okolja appinventor in se preizkusili v programiranju računalniških iger v sistemu android. Ustvarili so svojo računalniško igro Osvajalci vesolja (Space Invaders), ki so jo lahko nato igrali na mobilnih telefonih.

Jutri bosta še delavnici za učence prve in druge triade Popelji me na sprehod in Skozi labirint v pustolovski svet robotov.

Učenje računalništva v zgodnjih letih postaja po svetu že nujen pogoj za digitalno pismenost, pravijo na računalniški fakulteti. V Sloveniji poučevanje teh veščin ne spada med obvezne učne vsebine, toda učenci si lahko računalništvo izberejo kot neobvezni izbirni predmet že v četrtem razredu.

Letos so delavnice že polne, za prihodnje leto pa si le zapomnite, da prijave sprejemajo konec septembra.

 

Slovarček

Razvojno okolje je okolje, v katerem programerji razvijajo aplikacije.

 

Za razmislek

  1. Zakaj je računalniško znanje tako pomembno?
  2. Kako vse uporabljaš računalnik?
  3. Ali lahko računalništvo postane tvoj poklic?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly clear
16°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa