fbpx
Časoris
Festival inovativnih tehnologij.

Programiranje za boljše razmišljanje

Če vzamete v roke svinčnik, lahko krog preprosto izrišete. Toda kako ukazati računalniku, naj to naredi namesto vas?

Računalniku ukazujete tako, da ga programirate.

Prvi korak v svet računalniškega programiranja lahko naredite s programom Scratch. Ta je zelo priljubljen pri mlajših otrocih, ki doma ustvarjajo računalniške igrice, na tekmovanjih pa rešujejo preproste problemske naloge.

»Otroci zelo radi oblikujejo in ustvarjajo in Scratch je za to zelo uporaben. Koristen pa je tudi pri učenju matematike in geometrije,« pravi Mija Kordež iz Zveze organizacij za tehnično kulturo Slovenije.

»A naš cilj ni, da bi otroci programirali za zabavo, ampak da se naučijo algoritmično razmišljati. Da znajo poiskati bistvo problema in problem rešiti.«

V sodelevanju s fakultetami in srednjimi šolami za računalništvo in elektrotehniko zato pripravljajo festival inovativnih tehnologij. V soboto so ga pripravili že triindvajsetič.

Mladi ljubitelji računalnikov, robotov in programiranja so se pomerili v programiranju, digitalni fotografiji, predstavitvi sporočil, izdelavi spletnih strani ter na področju interneta stvari (IoT), video montaže in robotike.

Najbolj množično je bilo prav tekmovanje v programiranju s programom Scratch, a tudi tisti, ki so si zastavili bolj zahtevne izzive, so se lahko izkazali.

Sedmošolec Tim Nahtigal iz OŠ Mokronog je tekmoval v robotiki.

Izdelati je moral mobilnega robota, ki sledi svetlobi. Tekmovanja se je letos udeležil prvič. Prihodnje leto pričakuje boljši rezultat.

»Zelo rad imam nove tehnologije. To je vse, kar je bolj zapleteno kot same žice. Vpisal se bom v srednjo šolo za elektrotehniko in mi je tako tekmovanja dobra izkušnja za naprej. Najbolj mi je bilo všeč, da sem naredil nekaj novega, pa tudi, da sem spoznal nove prijatelje,« je povedal ob koncu tekmovanja.

Timov robot. Foto: Mija Kordež/ZOTKS

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
25°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa