fbpx
Časoris
Hišna miš. Vir: Goodfreephotos
Hišna miš. Vir: Goodfreephotos

Prestrašen kot miš

Se tudi ti, tako kot miš, hitro prestrašiš?

Raziskovalci so odkrili, da je strah pri miškah povezan z mikroorganizmi, ki naseljujejo njihova prebavila.

Naše debelo črevo je življenjsko okolje za številne zelo različne mikroorganizme. Ti nam pomagajo pri prebavi hrane, ki se v želodcu ne razgradi. V zadnjem času pa vedno več raziskav kaže, da pomembno vplivajo tudi na delovanje naših možganov.

Debelo črevo ljudi naseljujejo najrazličnejši mikroorganizmi, ki so pomembni za naše zdravje, prebavo in vplivajo celo na delovanje možganov. Vir: Nedpix

Najnovejša raziskava, objavljena v znanstveni reviji Nature, je pokazala, da bakterije v črevesju miši vplivajo tudi na njeno doživljanje strahu.

Miši se, tako kot ostale živali, s svojim vedenjem prilagajajo spremembam v okolju. Spreminja se tudi njihov odziv na močno svetlobo ali zvok v okolju. Prvič in drugič jih novi zvok prestraši, nato pa se nanj navadijo in se ga ne bojijo več.

Pri delu z miškami iz laboratorija so raziskovalci prišli do nenavadnega odkritja. Miške brez mikroorganizmov v prebavilih se na nove zvoke niso mogle navaditi. Naučenega strahu niso mogle pozabiti in so se ob istem zvoku vedno znova prestrašile na enak način kot prvič.

S preprostim poskusom so tako pokazali, da pri miškah obstaja neposredna povezava med naučenim vedenjem in mikroorganizmi v njihovem prebavilu.

Mikroorganizmi v črevesju so pomembni tudi pri ljudeh. Številne raziskave v preteklosti so že pokazale, da obstaja povezava med črevesno mikrobioto in debelostjo ali doživljanjem tesnobe pri posameznikih.

Slovarček

Črevesna mikrobiota so vsi mikroorganizmi, ki živijo v debelem črevesu. To so večinoma bakterije, virusi, glive in redke amebe. Pri človeku obsega približno tretjino mase izločenega blata.

Za razmislek

  1. Kakšen odnos prevladuje med črevesno mikrobioto in našim telesom?
  2. Od kod pridejo mikroorganizmi v naše debelo črevo?
  3. Kaj narediš, ko se prestrašiš?

Urša

Adamič je biologinja in dramaturginja, ljubiteljica živali in pisane besede.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
26°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa