fbpx
Časoris
Insight na Marsu. Vir: Nasa/JPL-Caltech
Insight na Marsu. Vir: Nasa/JPL-Caltech

Predmet z Zemlje znova na Marsu

Na Marsu je pristalo robotsko vozilo Insight. Izdelali so ga v ameriški vesoljski agenciji Nasa. Pristanek vozila je bil popoln, so ponosno zatrdili v Nasi.

Nazadnje je na Marsu pristalo vozilo Curiosity leta 2012, zato so Nasini raziskovalci novega podviga še toliko bolj veseli.

Curiosity je na Marsu odkril sledove tekoče vode in kemijske elemente, potrebne za življenje. Insight bo raziskoval notranjost rdečega planeta. Znanstveniki upajo, da jim bo pomagal ugotoviti, kako je Mars sploh nastal. To znanje bi jim pomagalo tudi pri razumevanju nastanka Zemlje.

Na vozilu Insight so zato seizmografski instrumenti, vrtalniki ter merilci temperature in vetra.

Nasini znanstveniki so bili v dneh pred pristankom precej živčni, saj je pristanek najbolj negotov del podviga, ki ni bil poceni. Zanj so porabili 993 milijonov dolarjev.

Več kot polovica od 43 poskusov, da bi Mars dosegli z robotskimi plovili, je bila namreč neuspešnih.

Že pot na Mars ni bila preprosta. Vozilo so na rdeči planet poslali maja in nekateri znanstveniki so se odločili, da se ne bodo obrili, dokler ne bo varno pristalo. Zato so bili zdaj toliko bolj veseli, ko so se po sedmih mesecih končno lahko znebili tega obraznega okrasja.

Človek že vrsto let sanja, da bo nekoč stopil na Mars. A preden se bo to lahko zgodilo, znanstvenike čaka vrsta izzivov, ki preprečujejo takšno potovanje – od smrtonosnega sevanja v vesolju do možnosti izgube vida in razpadanja kosti, pravijo v Nasi. A kljub temu napovedujejo, da bi lahko človeka poslali na rdeči planet v 25 letih.

 

Slovarček

Seizmografski instrumenti merijo potresne sunke.

Okrasje je nekaj, kar krasi.

 

Za razmislek
  1. Kaj pomeni beseda Curiosity?
  2. Zakaj Marsu pravijo rdeči planet?
  3. Kaj veš o nastanku Zemlje?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
26°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa