Časoris
Vrana. Foto: James St Clair
Vrana. Foto: James St Clair

Prebrisane vrane si same izdelajo orodje

Kljukasto orodje je eno od najpomembnejših odkritij.

Naši predniki so z njim lahko zelo uspešno lovili živali, na primer ribe. Orodje iz kamna je pred več kot tremi milijoni let uporabljal že avstralopitek, kljuko pa smo ljudje izumili šele pred 90 tisoč leti.

Vrsta vrane iz otočja Nova Kaledonija vzhodno od Avstralije je edina poleg človeka, ki lahko izdela ta zapleteni pripomoček. Tamkajšnje vrane iz stranskih vej dreves spretno oblikujejo kljuko, podobno kvački. Z njo lahko izbezajo žuželke in ličinke, skrite v lubju.

Orodje vran se razlikuje po velikosti in obliki. Mlade ptice naredijo globoke kljuke, ki so bolj učinkovite, vendar zanje potrošijo veliko časa.

Starejše vrane, ki imajo več izkušenj z izdelovanjem orodja, pa so običajno bolj površne: »Izdelava globokih kljuk zahteva več časa in truda, zato se bolj izkušene ptice temu izognejo,« pojasni profesor Christian Rutz s škotske Univerze St. Andrews.

Vrane lahko v laboratoriju rešijo mnoge miselne naloge, zato veljajo za pametne živali. Znanstveniki jih pogosto preučujejo, da bi bolje razumeli, kako je izdelava in uporaba orodja vplivala na razvoj inteligence pri človeku.

Nedavno so raziskovalci še ugotovili, da tudi šimpanzi uporabljajo naravno kljukasta stebla, s katerimi polovijo alge iz vode. Vendar orodja ne izdelajo sami, verjetno zato, ker niso dovolj spretni s svojimi velikimi prsti.

 

Za razmislek

  1. Ali poznaš še kakšno žival, ki uporablja orodje?
  2. Kako nam orodje olajša delo?
  3. Naštej nekaj vrst orodja, ki si ga že uporabil.

Katja

Žerjavič je znanstvenica, ki želi otrokom približati svet znanosti.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.