fbpx
Časoris
Potovanje morskega prašička. Vir: PickPik
Potovanje morskega prašička. Vir: PickPik

Potovanje nekega morskega prašička

Morski prašički so ena od prvih živali, ki so jih ljudje udomačili. To se je zgodilo pred približno deset tisoč leti v Južni Ameriki, kjer so jih uporabljali kot vir hrane in žrtveno žival pri verskih obredih.

Znanstveniki pa še vedno raziskujejo izvor danes živečih morskih prašičkov. V nedavno objavljeni raziskavi so pokazali, da vsi morski prašički v ZDA in Evropi izvirajo iz Peruja.

Kako so to ugotovili? Gensko zaporedje morskih prašičkov, katerih ostanke so našli na arheoloških najdiščih v Peruju, Kolumbiji in Boliviji, so primerjali s tistimi, ki so jih našli v Belgiji, ZDA in Karibih.

V Belgiji je najdišče z najstarejšimi ostanki udomačenih morskih prašičkov v Evropi. Tja naj bi jih med letoma 1550 in 1640 prinesli španski trgovci. V ZDA pa so jih prinesli nekaj sto let pozneje, okoli leta 1820.

Navadni morski prašiček z dolgo dlako. Vir: Pexels

Znanstveniki si še vedno niso enotni, koliko različnih vrst morskih prašičkov pravzaprav obstaja. »Lahko bi rekli, da jih je nekje od 3 do 11,« pravi Lisa Matisoo-Smith, soavtorica raziskave z Nove Zelandije.

Udomačitev prašičkov se je namreč zgodila tudi v Kolumbiji, vendar so ti po genskem zapisu precej drugačni. Raziskovalci sklepajo, da gre za drugo vrsto.

Morski prašički imajo nekaj lastnosti, ki so podobne človeškim. Sami na primer ne morejo proizvajati ali shranjevati vitamina C, zato jim ga je treba dodajati v prehrano.

Ljudem so podobni tudi po nekaterih drugih lastnostih, zato so bili dolgo priljubljeni kot poskusne živali v laboratorijih za raziskovanje različnih bolezni ljudi.

Slovarček

Morske prašičke uvrščamo med glodavce, natančneje v rod z latinskim imenom Cavia. Domači morski prašički imajo latinsko ime Cavia porcellus, pri čemer »porcellus« pomeni majhen prašič.

Za razmislek

  1. Zakaj misliš, da jim rečemo »morski« prašički?
  2. Katere živali so jim bolj podobne kot prašiči?
  3. Kako se oglašajo morski prašički?

Urša

Adamič je biologinja in dramaturginja, ljubiteljica živali in pisane besede.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Fog
16°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa