Časoris
Robot bo pešcem pomagal pri prečkanju ceste, kjer ni semaforja. Pri testih so se osredotočili predvsem na otroke in starostnike, ki so najpogosteje udeleženi v nesrečah pri prečkanju ceste. Foto: Katarzyna Bialasiewicz/AV Living Lab
Robot bo pešcem pomagal pri prečkanju ceste, kjer ni semaforja. Pri testih so se osredotočili predvsem na otroke in starostnike, ki so najpogosteje udeleženi v nesrečah pri prečkanju ceste. Foto: Katarzyna Bialasiewicz/AV Living Lab

Pametni robot, ki nam pomaga pri prečkanju ceste

Ceste prečkamo vsak dan na poti v šolo ali službo.

To je eno najbolj običajnih opravil, a je lahko tudi zelo nevarno. Pogosto je vzrok za nesrečo slabša vidnost pešca ali neprilagojena hitrost voznika.

Inteligentni robotski pomočnik IPA2X nam lahko pomaga pri prečkanju ceste brez semaforjev. Razvili so ga v okviru evropskega projekta z vizijo družbe brez nesreč, pri čemer je sodeloval slovenski AV Living Lab.

»Roboti so že desetletja prisotni v visoko nadzorovanih in predvidljivih okoljih. Zaradi izjemnega napredka v robotiki se selijo tudi v manj predvidljiva okolja, kjer nam lahko nudijo pomoč,« pravi Špela Rode iz AV Living Lab.

Robotskega asistenta so testirali na Ameriški ulici v BTC-ju v Ljubljani. Foto: Aljoša Rebolj/AV Living Lab
Robota so testirali v BTC-ju. Foto: Aljoša Rebolj/AV Living Lab

Robot predstavlja nekakšen premični semafor s pametnimi in ultrasoničnimi senzorji ter kamerami. Ko želi pešec prečkati prehod, robot določi, kdaj je to varno, in se premakne na sredino ceste.

Nato opozori voznike, naj zmanjšajo svojo hitrost, pešcu pa sporoči, kdaj bo prečkanje varno. Prek V2X komunikacije se poveže z bližnjimi vozili, naj zmanjšajo svojo hitrost.

To tehnologijo so testirali v Ljubljani, Modeni in Milanu.

Robot bližnje avte opozori, da morajo zmanjšati hitrost. Foto: Aljoša Rebolj/AV Living Lab
Foto: Aljoša Rebolj/AV Living Lab

»Odzivi so bili zelo dobri. Zbrali smo odlične povratne informacije o obliki robota in kakšna bi še lahko bila vizualna in glasovna signalizacija,« pravi Špela Rode.

Prav tako so slišali veliko idej in potreb, kje vse bi lahko prišel v poštev tak asistent. Prve tovrstne robote lahko v praksi optimistično pričakujemo že v letu dni, napoveduje.

Tovrstni inteligentni robotski asistent lahko otrokom zagotavlja varnejšo pot v šolo in domov brez stalne prisotnosti prometne policije ali mestnega redarstva.

Špela Rode, AV Living Lab

Slovarček

V2X komunikacija je kombinacija tehnologije komunikacije vozila z vozilom in komunikacije vozila z infrastrukturo.

Za razmislek

  1. Kako lahko še uporabljamo robote?
  2. Zakaj so otroci in starostniki pogosto udeleženi v nesrečah?
  3. Kako smo lahko na cesti bolj vidni?
Podprite Časoris - poljubno

Dora

Adamič je diplomirana biotehnologinja, ki rada potuje po svetu in približuje znanost najmlajšim.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly clear
-5°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.