Časoris
Pande. Foto: Chi King/Wikipedia/CC BY 2.0
Pande. Foto: Chi King/Wikipedia/CC BY 2.0

Optimistični naravovarstveniki in veliki panda

Zagotovo veš, da smo ljudje zaradi našega vpliva na planet odgovorni za izumiranje živalskih in rastlinskih vrst.

Z onesnaževanjem okolja, krčenjem gozdov in podnebnimi spremembami smo naravo že tako spremenili, da mnoge živali in rastline ne morejo več preživeti.

Prireditelji letošnjega srečanja naravovarstvenikov pa menijo, da si ljudje prepogosto zapomnimo le slabe novice, na dobre pa hitro pozabimo.

Svoje srečanje so zato poimenovali kar Srečanje naravovarstvenega optimizma. Verjamejo namreč, da so lahko še vedno optimistični, čeprav je narava v bolj slabem stanju.

To pravijo zato, ker so že večkrat dokazali, da je trdim delom in vztrajnostjo mogoče rešiti živalske vrste, ki so tik pred tem, da izumrejo.

Vsi poznamo velikega pando, ki je tudi uradni simbol Svetovnega sklada za naravo (WWF). Še pred kratkim jih je bilo na svetu tako malo, da so morali naravovarstveniki sprožiti pravo reševalno akcijo. Ponosni so, da panda prav zaradi njih ne sodi več med ogrožene vrste.

Manj poznani, vendar prav tako pomembni so primeri ohranitve nekaterih drugih ogroženih živalskih vrst, kot so antilopa sajga, tasmanski vrag in manta.

Naravovarstveniki dobro vedo, da jih čaka še veliko dela, ker je na svetu še mnogo ogroženih vrst. Uspeh, ko jim uspe rešiti živalsko vrsto, jim daje upanje. Jih dela optimistične, pravijo.

S svojim srečanjem želijo opozoriti, da lahko še veliko naredimo za ohranjanje vrst. Vsak od nas pa se mora zavedati, da brez rastlin in živali ne moremo živeti in jih zato moramo varovati.

 

Slovarček

Optimizem je pozitiven pogled na življenje.

Ogrožene vrste so tisti primerki rastlin in živali, ki jim grozi izumrtje zaradi človeškega vpliva ali naravnih dejavnikov.

 

Za razmislek

  1. Se ti zdi delo naravovarstvenikov zanimivo?
  2. Zakaj je ohranjanje vrst pomembno?
  3. Poznaš še kakšno ogroženo rastlinsko ali živalsko vrsto?

Katja

Žerjavič je znanstvenica, ki želi otrokom približati svet znanosti.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
-1°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.