Časoris
Kazuo Ishiguro. Foto: Jeff Cottenden/NobelPrize.org
Kazuo Ishiguro. Foto: Jeff Cottenden/NobelPrize.org

Kaj imajo skupnega drobne mušice, gravitacijski valovi in knjiga Ostanki dneva? Nobelovo nagrado.

Kraljeva švedska akademija znanosti in norveški Nobelov odbor sta znova podelila Nobelove nagrade znanstvenikom, književnikom in mirovnikom za izjemen prispevek človeštvu.

Nagrado za medicino si delijo trije ameriški znanstveniki, ki so raziskovali dnevno-nočni ritem. Pri svojem delu so sicer uporabljali vinsko mušico, vendar geni, ki so jih odkrili, uravnavajo ritem pri ljudeh, živalih in rastlinah. Jeffrey C. Hall, eden izmed dobitnikov nagrade, se je zato pošalil, da je četrti nobelovec prav ta drobna mušica.

Tudi nagrado za fiziko so razdelili med tri znanstvenike, ki so potrdili sto let staro napoved Alberta Einsteina o gravitacijskih valovih. V observatoriju LIGO so prvi zaznali gravitacijske valove, ki so nastali s trkom dveh črnih lukenj pred 1,3 milijardami let.

Tista za kemijo je šla v roke trem znanstvenikom za razvoj krioelektronske mikroskopije. To je metoda za ugotavljanje tridimenzionalne zgradbe bioloških molekul, ki omogoča preučevanje najmanjših podrobnosti celic, virusov in beljakovin.

Angleški pisatelj japonskega rodu Kazuo Ishiguro je prejel nagrado za književnost. V slovenščino imamo prevedene tri njegove knjige: Ostanki dneva, Ne zapusti me nikdar in Ko smo bili sirote.

Nagrado za mir so podelili mednarodni kampanji za jedrsko razoroževanje ICAN. Nevladna organizacija si jo je zaslužila za svoja prizadevanja pri osveščanju o katastrofalnih posledicah jedrskega orožja in za njegovo odpravo.

Nobelovo nagrado za ekonomijo bodo podelili danes.

Med posameznimi prejemniki Nobelovih nagrad tudi letos ni nobene ženske. Od leta 1901, odkar podeljujejo nagrade, jo je prejelo 846 moških in le 48 žensk.

Ali je bila kakšna ženska med kandidati, bomo izvedeli šele leta 2067. Po pravilu 50 let molčečnosti namreč velja, da odbor Nobelovih nagrad še 50 let ne sme izdati imen nominirancev.

 

Za razmislek

  1. Zakaj je med prejemniki Nobelovih nagrad tako velika razlika med številom moških in ženskih?
  2. Je po tvojem mnenju odbor dobro izbral nagrajence?
  3. Si že kdaj osvojil kakšno nagrado?

Katja

Žerjavič je znanstvenica, ki želi otrokom približati svet znanosti.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.