Časoris
Navadni vampirski netopir (Desmodus rotundus) Vir: Uwe Schmidt/Wikipedia/CC BY-SA 4.0
Vampire bat (Desmodus rotundus). Source: Uwe Schmidt/Wikipedia/CC BY-SA 4.0

Netopirji v samoizolaciji

Ne samo ljudje, tudi vampirski netopirji se ob slabem počutju samoizolirajo. Tako je pokazala nedavno objavljena raziskava.

Vampirski netopirji živijo v kolonijah v Srednji in Južni Ameriki. Ponoči priletijo iz svojih prenočišč in s posebnimi čutili iščejo svoj plen.

Prehranjujejo se s krvjo krav, prašičev, konjev in ptic, zelo redko ugriznejo človeka. So zelo družabne živali. Če so kakšni netopirji v koloniji lačni, jih drugi nahranijo v zameno za negovanje, so odkrili znanstveniki.

»V laboratoriju smo pri netopirjih v ujetništvu že pokazali, da bolni netopirji redkeje negujejo druge in izvajajo manj kontaktnih klicev. Zdaj pa nas je zanimalo, kako se obnašajo v naravnem okolju,« je povedal Gerald G. Carter, eden od avtorjev raziskave.

Tokrat so raziskovalci iz enotne kolonije navadnih vampirskih netopirjev, ki živijo na območju države Belize v Srednji Ameriki, vzeli 31 samic.

Šestnajstim so vbrizgali molekulo, ki jim je sprožila slabo počutje. Petnajstim pa so dali placebo, torej so jim dali odmerek brez učinka.

Vse so opremili z majčkenimi računalniškimi nahrbtniki, nič večjimi od kovanca za en cent. S senzorji bližine v njih so spremljali stike med njimi.

Če ne zbolijo, so vampirski netopirji zelo družabne živali. Vir: Oasalehm/Wikipedia/CC BY-SA 4.0
Če ne zbolijo, so vampirski netopirji zelo družabne živali. Vir: Oasalehm/Wikipedia/CC BY-SA 4.0

Nato so jih spustili nazaj v naravo in opazovali, kako se premikajo. Nekaj ur kasneje je cepivo začelo delovati in dobili so občutek, da so zboleli.

Občutek bolezni je zelo spremenil njihovo vedenje.

Slabotni netopirji so manj pogosto prihajali v stik z drugimi v koloniji, držali so se bolj zase ali pa so se družili le z drugimi obolelimi.

Slovarček

Placebo je snov, ki je po videzu enaka zdravilu, vendar nima zdravilnih učinkovin. Namenjen je primerjavi s pravim zdravilom.

Za razmislek

  1. Kako se počutiš, ko zboliš?
  2. Zakaj je pomembno raziskovati obnašanje živali?
  3. S čim se prehranjujejo netopirji, ki živijo pri nas?

Urša

Adamič je biologinja in dramaturginja, ljubiteljica živali in pisane besede.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.