Časoris
Hobotnice si ob metu nastavijo material pod telo, iz katerega izpljunejo močan curek vode, ki odnese material v želeno smer. Vir: Pxfuel
Hobotnice si ob metu nastavijo material pod telo, iz katerega izpljunejo močan curek vode, ki odnese material v želeno smer. Vir: Pxfuel

Nasilne hobotnice

Hobotnice so zelo iznajdljive in simpatične, včasih pa tudi nasilne.

Če jim gredo druge hobotnice na živce, vanje mečejo pesek, kamenčke ali celo školjke, je ugotovila avstralska raziskovalna skupina.

Znanstveniki so dolgo mislili, da bližnjo hobotnico s peskom zadenejo le po naključju, saj ga ob pospravljanju svojih bivališč običajno mečejo vsenaokrog.

Ob spremljanju vedenja hobotnic v avstralskem morju pa so dojeli, da se hobotnice, ki druge namenoma obmetavajo, ob tem drugače vedejo.

Zmožnost metanja predmetov v druge hobotnice kaže na zelo visoko inteligenco hobotnic. Foto: Nick Hobgood/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0
Zmožnost metanja predmetov v druge hobotnice kaže na zelo visoko inteligenco hobotnic. Foto: Nick Hobgood/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Druge hobotnice takšno vedenje prepoznajo in hitro vidijo, da jih bo nekaj zadelo, zato se pogosto pripravijo na umik. Zanimivo je, da se napadene hobotnice običajno ne odzovejo z metom nazaj.

Raziskovalna skupina je denimo opazovala, kako je samica kar desetkrat vrgla pesek v samca, ko se je ta poskusil pariti z njo. Zadela ga je le petkrat, saj se je samcu uspelo umakniti, ob tem pa ni ničesar vrgel proti njej.

»Takšno zaporedje dogodkov me je prepričalo, da so meti namerni,« pravi vodja raziskave dr. Peter Godfrey-Smith.

Med opazovanjem vedenja hobotnic so opazili celo prizor, ko je metanje školjke v drugo hobotnico spominjalo na podajanje frizbija.

Če kakšna riba prekriža pot hobotnici na lovu, se ji slabo piše. Vir: Найдёнкин Кирилл/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0
Če kakšna riba prekriža pot hobotnici na lovu, se ji slabo piše. Foto: Найдёнкин Кирилл/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Večinoma so pesek ali školjke metale samice, ki so ciljale samce.

Metanje predmetov v druge osebke je pri živalih sicer zelo redek pojav, ker je zanj potrebna zelo visoka raven inteligence. Zabeležili so ga le pri šimpanzih in nekaterih drugih primatih. 

Hobotnice so že večkrat pokazale, da so izredno inteligentne in celo nasilne. Če si drznejo loviti na njihovem območju, ribe boksajo in celo pretepajo.

Za razmislek

  1. V katero živalsko skupino uvrščamo hobotnice?
  2. Kje najdemo hobotnice?
  3. Poznaš še kakšno vrsto primatov?

Dora

Adamič je diplomirana biotehnologinja, ki rada potuje po svetu in približuje znanost najmlajšim.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Showers
2°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.