Časoris

Naprava brez zaslona navdušuje na sejmu zabavne elektronike

Roboti. Televizorji. Slušalke. Igračke.

Sejem zabavne elektronike (CES) v Las Vegasu je eno samo velikansko igrišče, polno domiselnih pripomočkov za kratkočasenje.

Na njem svoje izdelke predstavlja več kot 4.500 velikih in malih podjetij iz vsega sveta, tudi iz Slovenije.

Nekateri navdušijo le obiskovalce, drugi postanejo predmet, brez katerega sčasoma skoraj ne moremo.

Prav na tem sejmu so denimo prvič predstavili videorekorder (hm, kaj je že to?), prenosne videokamere, računalnik Commodore 64 in Xbox.

Kaj bo letošnja uspešnica?

Novinarji so že prvi dan sejma opazili nekaj zanimivih naprav.

Med njimi je denimo pametna ura Dyno. Namenjena je otrokom, starim od štiri do devet let. Narejena pa je bila z mislijo na starše, ki jih skrbi, kje so njihovi otroci. Všeč bo tudi otrokom, saj je pisanih barv. Ura omogoča vnos telefonskih številk, ki jih lahko otrok pokliče s pritiskom na gumb za klic v sili.

Prav tako zanimiva je naprava Moj čudoviti pripovedovalnik (My Fabulous Storyteller). To je drobcen zvočnik, ki vsebuje kratke avdio pripovedke za otroke. V času, ko se vse vrti okoli majhnih in velikih zaslonov, deluje naprava brez zaslona prav osvežujoče.

In kar je še bolj čudovito. Otroci lahko s pripovedovalnikom sami ustvarjate svoje zgodbe. Izberete glavnega junaka, prizorišče, stranskega junaka in predmet, nato pa se iz pripovedovalnika zasliši pripoved, ki vključuje vse te elemente.

Na CES-u bodo v četrtek zvečer že desetič podelili tudi priznanja KAPI za najboljše dosežke na področjih tehnologije in medijev za otroke.

Morda bodo takrat svetu predstavili še kakšno novo igračko.

 

Za razmislek

  1. Zakaj je obiskovalce očarala igračka brez slik?
  2. Na kaj te ta naprava spominja?
  3. Kakšno zgodbo bi sestavila?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.