fbpx
Časoris
Foto: Tim Laman/Wikimedia/CC
Foto: Tim Laman/Wikimedia/CC

Na Sumatri so odkrili novo vrsto orangutanov

V težko dostopnem gozdu Batang Toru na indonezijskem otoku Sumatra so raziskovalci odkrili novo vrsto orangutana. Poimenovali so jo tapanulski orangutan.

[mappress mapid=”19″]

Do zdaj smo poznali dve vrsti orangutanov. To sta sumatrski in bornejski orangutan. Skupaj z gorilami in šimpanzi ju uvrščamo v skupino človeku podobnih opic.

A že 20 let so znanstveniki domnevali, da v sumatrskem gozdu živi skupina orangutanov, ki je drugačna od obeh znanih vrst. Tega niso mogli dokazati, dokler niso našli trupla tapanulskega orangutana, ki so ga lahko temeljito preučili.

Nova vrsta orangutana se od ostalih dveh razlikuje po zgradbi telesa ter genetskih in ekoloških značilnostih. Tapanulski orangutan ima manjšo lobanjo, bolj ploščat obraz in bolj skodrano dlako.

Znanstveniki so določili zaporedje njegovega genoma in ugotovili pomembne razlike. Z opazovanjem v naravnem okolju pa so ugotovili, da se novoodkriti orangutan tudi drugače prehranjuje in oglaša.

Primatologi, kot imenujemo raziskovalce človeku podobnih opic, ocenjujejo, da živi manj kot 800 tapanulskih orangutanov. To je zelo malo, zato so jih takoj uvrstili na rdeči seznam najbolj ogroženih vrst.

Ogrožajo jih pretirano in nezakonito sekanje gozda, sajenje oljne palme za pridelavo palmovega olja in lov.

Čeprav biologi vsako leto opišejo več tisoč novih vrst živih bitij, je odkritje nove opice zelo vznemirljivo. Toda nekateri dvomijo, da so na Sumatri res odkrili novo vrsto opice. Med znanstveniki namreč ni jasnih meril, kako opredeliti novo biološko vrsto.

 

Slovarček

Vrsta je skupina organizmov, ki so videti podobno in se lahko med seboj razmnožujejo. Opisanih je približno 1,9 milijona vrst, od tega približno 1,4 milijona živalskih in 300 tisoč rastlinskih vrst.

 

Za razmislek

  1. Zakaj moramo zaščititi ogrožene vrste, da ne izumrejo?
  2. Naštej nekaj načinov, kako lahko zaščitimo ogrožene vrste.
  3. Zakaj je sajenje oljne palme neprijazno okolju?

Katja

Žerjavič je znanstvenica, ki želi otrokom približati svet znanosti.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
24°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa