Žuželk si ponavadi ne predstavljamo v prehrani. Ravno nasprotno – pogosto nam hitro zmanjšajo apetit.
To se je v zadnjih letih začelo spreminjati. Še posebej, ko je Evropska unija januarja kot varno za uživanje in prodajo odobrila že tretjo vrsto žuželk.
Tako bomo lahko kmalu na trgovskih policah našli različne pripravke iz hišnega črička. Večinoma v prahu ali kakšni drugi posušeni obliki.
Ta odobritev ni prelomna. V Evropi namreč lahko že jemo pripravke iz hroščev mokarjev in kobilic selivk.
Žuželke so odličen vir proteinov, kar pomeni, da bi bile lahko tudi dober nadomestek za meso.
Poleg tega vsebujejo tudi druge pomembne minerale, kot so železo, cink, baker in magnezij.
Večina jih vseeno raje ne bi jedla. V raziskavi iz leta 2020 je zgolj desetina ljudi rekla, da bi poskusila zamenjati meso za žuželke.
Veliko ljudi še vedno ni naklonjenih žuželkam, zato so se nekatera podjetja začela osredotočati na njihovo uporabo v proizvodnji krme za živali.
Ker so bogat vir proteinov, bi se z njihovo uporabo zmanjšala potreba po trenutno najbolj razširjeni krmi: soji.
To žal vseeno ne bi rešilo problema. Dejstvo je, da izmed vseh prehranskih industrij prav mesna pridela največ toplogrednih plinov.
Mnogi znanstveniki zato opozarjajo, da bo moralo človeštvo slej ko prej spremeniti svoje prehranske navade. In žuželke so lahko prvi korak naproti bolj trajnostni prehrani.
Slovarček
Trajnostna prehrana je prehrana z majhnimi vplivi na okolje, ki prispeva k prehranski in hranilni varnosti ter zdravemu življenju.
Za razmislek
- Bi jedel žuželke?
- Poznaš še kakšen nadomestek mesa?
- Kaj so toplogredni plini?