Časoris
Pršut. Vir: Sun Taro/Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0
Pršut. Vir: Sun Taro/Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0

Meso in salame le niso tako zelo škodljive

Že dolgo vemo, da sladkor škodi zobem in da redi, da zaradi cigaret lahko zbolimo in umremo in da je zelo škodljiv tudi alkohol, saj nas omami, da ne znamo razumsko ravnati.

Nedavno pa je Svetovna zdravstvena organizacija na seznam snovi, ki povzročajo raka, dodala še meso, salame, slanino in šunko.

Jedi iz mesa naj bi namreč povzročale raka na debelem črevesu. Ta sicer sodi med redkejše vrste raka.

Meso in delikatese so se tako znašli na istem seznamu kot cigarete in alkohol.

Objava je spodbudila veliko negativnih odzivov. Ljudje so se spraševali, ali je uživanje mesnih izdelkov res enako škodljivo kot kajenje.

Že kmalu zatem so v Svetovni zdravstveni organizaciji svojo odločitev poskušali omiliti.

V SZO kljub temu priporočajo, da meso in delikatese uživamo le v zmernih količinah.

Mnogo ljudi je prepričanih, da zdravju škodijo tudi redno pitje kave, uživanje kruha, narejenega iz pšenične moke, mleko in mlečni izdelki, vključno z maslom, in jajca, a se je izkazalo, da zmerno uživanje teh jedi in pijač vendarle ni tako škodljivo, kot so sprva menili. Izjema so tisti, ki so alergični na gluten.

Največ ljudi na svetu umre zaradi kajenja, pitja alkohola in onesnaženega zraka.

 

Slovarček

Rak je bolezen, pri kateri se celice nezadržno množijo.

Omiliti pomeni narediti bolj milo, blago.

 

Za razmislek

  1. Zakaj je treba paziti na zdravje?
  2. Kaj je poleg zdrave hrane še pomembno za zdravje?
  3. Ali poznaš piramido živil?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.