Časoris
Fotografija kometa, ki jo je z ljubljanskega gradu posnel Sašo Dolenc, urednik Kvarkadabre, spletnega časopisa za popularizacijo znanosti. Foto: Sašo Dolenc/Kvarkadabra
Fotografija kometa, ki jo je z ljubljanskega gradu posnel Sašo Dolenc, urednik Kvarkadabre, spletnega časopisa za popularizacijo znanosti. Foto: Sašo Dolenc/Kvarkadabra

Komet desetletja bo viden tudi v večernih urah

Navdušenci nad vesoljem so se skoraj vse julijske dni zbujali zelo zgodaj. Med 3:15 in 4:15 so na jutranjem nebu opazovali komet desetletja.

Tik nad severovzhodnim obzorjem je bila drobna pika vidna že s prostim očesom. Skozi daljnogled pa se je razločno videl tudi dolg kometov rep.

Komet C/2020 F3 je prvič opazil Nasin infrardeči vesoljski teleskop po imenu Neowise, zato so ga poimenovali tudi Neowise. Komete namreč vedno poimenujejo po odkritelju.

To je najsvetlejši komet v zadnjih 23 letih. Pred njim smo lahko leta 1997 opazovali komet Hale-Bopp.

Viden bo predvidoma do konca julija. Zemlji se bo najbolj približal 23. julija in v teh dneh ga zato lahko opazujemo že zvečer; okoli 22:30 pod ozvezdjem Velikega voza.

Različne lege kometa glede na datum opazovanja. Vir: Kvarkadabra

Kometov rep morda spominja na rep zvezdnega utrinka, a mu še zdaleč ni podoben. Obrnjen je stran od Sonca in sestavljen iz snovi, ki iz njega izhlapevajo.

Meteorit pa je trden delec, ki pade proti Zemlji in zagori zaradi trenja v ozračju. Padce meteoritov, ki jih na Zemlji vidimo kot zvezdne utrinke, kometi le redko povzročajo. So pa vzrok za vse meteorske roje, ki jih poznamo.

Že 11. avgusta bomo lahko opazovali številne utrinke. Tedaj bo Zemlja na poti okoli Sonca prišla v meteorski roj Perzeidov, ki izvirajo iz kometa Swift-Tuttle.

Za razmislek

  1. Zakaj se z Zemlje zdi, kot da je komet pri miru?
  2. Katera ozvezdja prepoznaš na nebu?
  3. Katera telesa na nebu še oddajajo svetlobo Sonca, da jih vidimo?

Urša

Adamič je biologinja in dramaturginja, ljubiteljica živali in pisane besede.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
15°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.