Časoris
Koale vse bližje izumrtju. Foto: Bob Walker/Unsplash
Foto: Bob Walker/Unsplash

Koalam grozi izumrtje

Se spomnite velikih požarov, ki so ob koncu lanskega in v začetku letošnjega leta pustošili po Avstraliji? Močno so prizadeli po vsem svetu najbolj znane prebivalce te celine, koale.

V zvezni državi New South Wales je v požarih umrlo najmanj 5000 koal. V nekaterih predelih Avstralije so te živali postale tako redke, da bodo čez trideset let izumrle, če jih ne bodo zaščitili.

Obsežni požari ob koncu leta 2019 in na začetku leta 2020 so dramatično spremenili avstralsko pokrajino. Vir: Needpix.com

V parlamentu New South Walesa je posebna parlamentarna skupina izdelala obsežno poročilo in oblikovala 42 predlogov za aktivno zaščito koal. 

»Sedanja strategija varovanja koal ne zadošča več,« je opozorila predsednica skupine Cate Faehrmann. Minister za okolje Matt Kean pa obljublja: »Koale so povsod po svetu prepoznane avstralske živali in naše narodno bogastvo. Zato bomo naredili vse, da jih zaščitimo za prihodnje generacije!«

Koale so nekaj posebnega. Njihovo ime v jeziku aboridžinov, prvotnih prebivalcev Avstralije, pomeni »ne pijejo«. Dolgo so mislili, da koale res ne pijejo in jim zadošča tekočina, ki jo dobijo z listi evkaliptusa.

Koale spijo 18 ur na dan. Vir: Unsplash

V začetku letošnjega leta pa so odkrili, da koale ob obsežnem dežju pogosto ližejo debla dreves in tako dobijo zadostno količino vode.

Na številčnost koal pa niso vplivali le požari. Zaradi vse pogostejšega izsekavanja gozdov, razvoja mest in rudarstva so koale v Avstraliji izgubile že 80 odstotkov svojega habitata. Habitat je tisti življenjski prostor, ki določeni vrsti omogoča, da v njem živi, si poišče hrano in vzgaja mladiče.

Na njihovo preživetje vpliva tudi globalno segrevanje, ki je razlog za manjšo hranilno vrednost evkaliptusa, pogostejše suše in obsežnejše požare.

Za razmislek

  1. Kaj lahko ljudje v Avstraliji naredijo, da zaščitijo koale?
  2. Poznaš kakšno ogroženo vrsto v Sloveniji?
  3. Katere živali iz Avstralije še poznaš?

Urša

Adamič je biologinja in dramaturginja, ljubiteljica živali in pisane besede.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.