Časoris
Zemlja se nenehno malo trese. Vir: Pxfuel

Ko se je čas ustavil, se je svet umiril

Svet je od marca do maja utihnil. Zaradi pandemije se je čas za dva meseca ustavil, to pa so izmerili tudi na različnih krajih, kjer merijo seizmični šum oziroma nemir.

V članku v reviji Science so raziskovalci razkrili, da je šlo za najdaljše obdobje zmanjšanega šuma v zgodovini merjenja. Na nekaterih lokacijah se je zmanjšal celo za polovico.

Kaj to pravzaprav pomeni?

Površina Zemlje se nenehno malo trese, in to imenujemo seizmični šum. Vibracije merijo v potresnih opazovalnicah. Izvori pa so lahko naravni ali umetni.

Naravni so denimo atmosferske spremembe, gibanje oceanov, močni vetrovi, ki prek tresenja rastlin povzročajo tresenje tal, in podobno. Na te vibracije ljudje nimamo vpliva.

K seizmičnemu šumu pa pomembno prispeva tudi človeška aktivnost, predvsem industrija in promet. Tega je največ popoldne med delovnim tednom, umiri pa se ponoči ter ob nedeljah in praznikih.

S pomočjo podatkov, izmerjenih v času mirovanja ljudi po svetu, bodo znanstveniki lažje ločili človeški šum od naravnega. Na podlagi šuma bodo lahko sklepali tudi, kakšna je dinamika prebivalstva na nekem območju.

So razliko izmerili tudi v Sloveniji?

Martina Čarman z Urada za seizmologijo na Agenciji RS za okolje je za Časoris povedala: »Edina opazovalnica, ki je zaznala te spremembe, je potresna opazovalnica na Golovcu v Ljubljani. Ta je zabeležila tudi kakšen vlak manj pod Golovcem. Vendar pa tako velikih sprememb, kot jih omenja članek, nismo zasledili.«

V Sloveniji so potresne opazovalnice postavljene na bolj mirnih lokacijah, kjer je civilizacijskega nemira manj. V reviji Science pa so objavili analize merilnih naprav, postavljenih v samih središčih močno poseljenih velemest, pravijo na Uradu za seizmologijo.

Vir: Imperial College London

Za razmislek

  1. Si že čutila potres?
  2. Zakaj je v mestih več seizmičnega šuma kot na podeželju?
  3. Kaj ti je bilo najbolj všeč v času, ko se je svet ustavil?

Urša

Adamič je biologinja in dramaturginja, ljubiteljica živali in pisane besede.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
17°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.