fbpx
Časoris
Kekčevi dnevi. Vir: LTO Kranjska Gora/STO
Kekčevi dnevi v Kranjski Gori. Vir: LTO Kranjska Gora/STO

Kako mladim približati življenje v Alpah?

Odločnost, pogumnost in solidarnost.

S temi besedami opisujejo lastnosti in vrednote, ki so potrebne za življenje v goratih državah.

Tudi Slovenija je gorata država. Štirideset odstotkov površine pokrivajo gore in še več hribi. A v gorah živi vse manj ljudi.

Tisti, ki si želijo boljše in lažje življenje, se namreč selijo v nižine in v mesta.

A naravna in kulturna dediščina Alp sta lahko priložnost za boljšo prihodnost. V alpskih državah želijo mlade seznaniti z vrednotami, ki so povezane z bivanjem v gorah, zato so pripravili projekt YOUrALPS. V njem sodeluje tudi Slovenija.

V Triglavskem narodnem parku sicer vsako leto pripravijo Belarjeve dneve, na katerih želijo gore in življenje v njih predstaviti petošolcem iz bližnjih osnovnih šol.

Julija Sever. Foto: Sonja Merljak/Časoris
Julija Sever. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Letos se jih je udeležila tudi Julija Sever iz OŠ Antona Tomaža Linharta Radovljica. »Gore imam zelo rada, zaradi rekreacije in zaradi lepe narave, zanimivega rastlinstva in živalstva. Zelo lep je denimo julijski mak, všeč pa so mi tudi planinske živali, kot so gamsi in kozorogi. Dobro je, da se učimo o Alpah, ker so zelo pomemben del Slovenije in Evrope.«

A Belarjevi dnevi so namenjeni le otrokom iz območja parka, sodelujoči v projektu YOUrALPS pa bi gore radi približali tudi mladim iz drugih delov Slovenije.

»V zadnjih letih je vse manj športnih izletov v gore. Gore so del nas in zato je prav, da jim posvetimo del izobraževalnega procesa, še posebej če želimo ohraniti življenje v njih,« pojasnjuje dr. Matej Ogrin z oddelka za geografijo na filozofski fakulteti v Ljubljani.

 

Slovarček

Belarjevi dnevi so dobili ime po dr. Albinu Belarju, ki je leta 1906 predlagal zavarovanje Triglavskega narodnega parka.

 

Za razmislek

  1. Ali hodiš v gore?
  2. Zakaj je življenje v gorskih vaseh težje kot v mestih?
  3. Zakaj v odročnih krajih še bolj potrebujejo brezžično omrežje kot v mestih?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Partly sunny
27°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa