Časoris
Panda. Vir: Pixabay
Panda. Vir: Pixabay

Kako govorijo pande

Ali veste, da pande govorijo?

Kitajski znanstveniki so razvozlali pomen 13 različnih glasov, s katerimi se sporazumevajo ti ogroženi orjaški sesalci, je pre časom poročal BBC.

Njihovo govorico so v enem od zavetišč v provinci Sečuan proučevali pet let.

Raziskovalci so razbrali, da samčki med dvorjenjem blejajo kot ovce. Če jim je snubec všeč, se samičke na zapeljevanje odzovejo s ščebetanjem.

Ko so začeli spremljati glasove, so bili zaradi njihove pestrosti zelo zmedeni. Sprva niso vedeli, ali proučujejo pande, ptiče, pse ali ovce.

Mladički namreč lajajo, ko so žalostni, in z  »gi-gi« sporočajo, da so lačni.

Znanstveniki so vedenje pand opazovali v različnih okoliščinah: ko so jedli, se bojevali ali ko so skrbeli za mladiče. To so počeli, ker so prepričani, da jih bodo naravovarstvenikom lahko pomagali zaščititi, če bodo razumeli, kako se sporazumevajo.

Na svetu na prostem živi le še 1800 orjaških pand in še ti samo v gorskih gozdovih osrednje Kitajske. V ujetništvu jih v živalskih vrtovih ali zavetiščih živi okoli 300.

 

Slovarček

Panda ali bambusni medved je sesalec, ki ga uvrščajo v družino medvedov, čeprav je na videz podoben velikanskemu rakunu. Njegovo življenje je velika uganka, zato znanstveniki poskušajo čimveč izvedeti o njegovem načinu življenja.

 

Za razmislek

  1. Ali razumeš, kaj ti sporočajo domače živali?
  2. Ali poznaš še kakšno ogroženo žival?
  3. Zakaj ima panda zobe, kot jih imajo mesojedci, če je pa rastlinojed?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.