fbpx
Časoris
Meglica Helix. Vir: NASA/JPL-Caltech
Meglica Helix. Vir: NASA/JPL-Caltech

Kaj imata skupnega gen za prezgodnje staranje in astrofizika?

Otroci radi razmišljate, kaj boste, ko boste veliki. Eni bi radi bili astronavti, drugi zdravniki, tretji bi skrbeli za živali. Nekateri pa bi postali raziskovalci ali znanstveniki.

V zadnjih dneh so slovenski znanstveniki, nekateri tudi sami še nedolgo nazaj dijaki in osnovnošolci, dosegli pomembna uspeha.

Ekipa znanstvenikov Kliničnega inštituta za medicinsko genetiko UKC Ljubljana je nedavno – po štirih letih raziskovanja – odkrila gen, ki povzroča prezgodnje staranje. Zaradi njega so lahko že dojenčki videti kot starčki. V ekipi je sodeloval tudi dr. Aleš Maver, maturant generacije 2003 na Gimnaziji Celje – Center. Na šoli so nanj zelo ponosni.

Pomemben uspeh pa je dosegel tudi Aleksej Jurca, komaj sedemnajstletni študent prvega letnika astrofizike na Univerzi v Novi Gorici.

Z 11. mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike na Tajskem se je vrnil kot absolutni zmagovalec. To je najboljši rezultat slovenskih olimpijcev na katerikoli mednarodni olimpijadi iz znanja. Slovenska ekipa je dobila tudi dve pohvali.

Aleksej Jurca se je z astrofiziko začel ukvarjati nedavno. V osnovni šoli se je najbolj zanimal za matematiko, v srednji šoli za fiziko, in šele prek državnega tekmovanja se je začel zanimati še za astronomijo in astrofiziko.

In kako je mogoče, da je sedemnajstletni fant že študent? Ker je bil že kot otrok zelo bister, sta ga starša kot šestletnika vpisala v drugi razred, nato je preskočil še četrtega.

Zdaj še ne ve, kaj bo postal, ker ga zanima preveč stvari. A prav gotovo bo njegovo delo povezano z astrofiziko.

 

Slovarček

Gen je osnovna materialna enota dedovanja v celici, dedna osnova.

Astrofizika je veda o fizikalnih lastnostih nebesnih teles.

Če preskočiš razred, pomeni, da greš recimo iz tretjega v peti razred.

 

Za razmislek

  1. Zakaj so pomembna šolska tekmovanja?
  2. Si tudi ti na kakšnem odkril svoje prednosti, ki jih prej nisi poznal?
  3. Koliko časa se pripravljaš na tekmovanje?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly sunny
24°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa