Časoris
Zeleni listi imajo zelo učinkovit način proizvajanja energije s pomočjo sončne svetlobe. Vir: Jon Sullivan/Wikipedia/Javno dobro
Zeleni listi imajo zelo učinkovit način proizvajanja energije s pomočjo sončne svetlobe. Vir: Jon Sullivan/Wikipedia/Javno dobro

Energija iz umetnega lista

Znanstveniki so razvili tehnologijo, ki posnema proces fotosinteze v zelenih listih rastlin.

Na ta način bi lahko v prihodnosti iz zraka izločali toplogredni plin ogljikov dioksid in ga pretvarjali v gorivo, ob tem pa bi celo nastajal kisik, ki ga dihamo.

To je zelo pomembno, saj je ravno včeraj 11 tisoč znanstvenikov z vsega sveta, tudi iz Slovenije, znova opozorilo, da moramo sprejeti temeljite ukrepe za ohranitev našega planeta, sicer nam grozi podnebna katastrofa.

Zmanjšanje izpusta toplogrednih plinov, kot sta ogljikov dioksid in metan, je eden od ključnih korakov, ki jih moramo narediti, če želimo ohraniti planet.

Gorivo lahko pridobivamo na podoben način, kot rastline proizvajajo sladkorje, ki so njihov vir energije. Foto: Marco Verch/Flickr

Vodja raziskovalne skupine Yimin Wu je za angleški časopis Independent povedala: »S tehnologijo smo dosegli približno 10-odstotno uspešnost pretvorbe sončne energije v gorivo. To je že precej boljši izkoristek od tistega, ki je prisoten v naravni fotosintezi in znaša približno en odstotek.«

In kako vse skupaj deluje? Iz vode in ogljikovega dioksida pod vplivom svetlobe nastajajo kisik in energetsko pomembne molekule. Pri rastlinah je to sladkor, pri novi tehnologiji pa metanol.

V prihodnosti bo tehnologija, ki so jo razvili, lahko pomembno prispevala k omejevanju segrevanja ozračja zaradi toplogrednih plinov.

Poleg tega bi lahko predstavljala tudi pomemben nov vir energije. Metanol denimo danes že uporabljajo kot gorivo v nekaterih dirkalnih avtomobilih.

Slovarček

Ogljikov dioksid je plin, ki je prisoten v ozračju Zemlje in deluje kot toplogredni plin, kar pomeni, da ohranja absorbirano toploto in tako prispeva k segrevanju planeta.

Metanol je alkohol brez barve; na sobni temperaturi zelo hitro hlapi in se hitro vname.

Za razmislek

  1. Poznaš še kakšne okolju prijazne načine pridobivanja energije?
  2. Katere rastline proizvedejo največ kisika v zraku?
  3. Zakaj je pomembno, da je poziv za ohranitev planeta podpisalo toliko znanstvenikov?

Urša

Adamič je biologinja in dramaturginja, ljubiteljica živali in pisane besede.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.