Časoris
Ženske v znanosti. Vir: Pixabay
Ženske v znanosti. Vir: Pixabay

Enakost žensk v znanosti je dobra za vse

Ameriški raziskovalci so med poskusom skupini otrok prebrali zgodbo o zelo zelo pametni osebi. Nato so jih prosili, da povedo, katerega spola je ta oseba.

Večina dečkov je rekla, da je moški. Le približno polovica deklic je menila, da je ženska.

Raziskovalci so pojasnili, da takšen stereotip pogosto odvrne dekleta, da bi se odločila za poklic znanstvenice, fizičarke, inženirke ali računalniške programerke. Te poklice običajno uvrščamo med tiste, ki jih opravljajo pametni ljudje.

Vendar pa nobena znanstvena raziskava ni pokazala, da so ženske v resnici manj pametne od moških. Prav nasprotno! Ženske so denimo celo boljše programerke.

Zakaj začnejo deklice sploh verjeti, da so manj pametne od svojih sovrstnikov?

Strokovnjaki pravijo, da se to naučijo doma in v šoli. Od staršev in učiteljev namreč pogosto slišijo, da so punce pridne, fantje pa brihtni.

V raziskavi so pokazali, da konča študij znanosti kar dvakrat več študentov kot študentk. Pri Organizaciji združenih narodov (OZN) zato spodbujajo in opogumljajo dekleta, da se odločijo za študij znanosti.

»Pristranski stereotipi preprečujejo dekletom enak dostop do šolanja,« pravi generalni sekretar OZN António Guterres. »Kot inženir in nekdanji učitelj vem, da so takšni stereotipi popolnoma napačni.«

Prepričan je, da lahko le z enakostjo in enakopravnostjo žensk v znanosti dosežemo napredek in blaginjo za vse človeštvo. 11. februarja zato praznujemo Mednarodni dan žensk in deklet v znanosti.

 

Slovarček

Stereotip je poenostavljeno in neutemeljeno prepričanje o nekaterih ljudeh. Primer stereotipa je, da so ženske slabe voznice.

V Organizacijo združenih narodov je vključenih 193 držav. Dejavna je na področju miru, podnebnih sprememb, človekovih pravic, spolne enakosti itd.

 

Za razmislek

  1. Kaj pomeni, da so ženske in moški enaki in enakopravni?
  2. So pri nas ženske enakovredno zastopane v vseh poklicih?
  3. Kje so največje razlike?

Katja

Žerjavič je znanstvenica, ki želi otrokom približati svet znanosti.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.