Časoris
Ledeniki se talijo zaradi podnebnih sprememb. Vir: Michael Studinger/Nasa
Ledeniki se talijo zaradi podnebnih sprememb. Vir: Michael Studinger/Nasa

Dobiček ali prihodnost našega planeta

Iz ameriške vesoljske agencije NASA so ta teden sporočili, da več ledenikov na vzhodu Antarktike izginja.

Glaciologi so bili do zdaj prepričani, da so ti oddaljeni ledeniki varni pred pretiranim segrevanjem ozračja in naj se zato ne bi začeli taliti.

A ni tako. V Londonu so odprli razstavo, na kateri prikazujejo, kako se topijo velikanske kocke ledu. S tem opozarjajo na podnebne spremembe.

Tudi od drugod po svetu vse pogosteje slišimo o neobičajnih vremenskih pojavih: o obsežnih požarih in poplavah, suši, uničujočih orkanih.

Znanstveniki so že večkrat dokazali, da so te ujme rezultat podnebnih sprememb. Nazadnje je oktobra več tisoč znanstvenikov pripravilo obširno poročilo o škodljivih posledicah pretiranega segrevanja ozračja.

V posebnem poglavju so še zapisali, kako jih lahko omilimo ali se jim celo izognemo. Med najbolj pomembnimi je ta, da moramo izpuste toplogrednih plinov v naslednjih 12 letih zmanjšati za polovico.

Večina svetovnih voditeljev se je na podnebni konferenci v Katovicah zavezala, da bodo spoštovali poročilo. To pomeni, da bodo v svojih programih o varovanju okolja upoštevali znanstvene izsledke.

Naleteli pa so na veliko oviro: Združene države Amerike, Rusija, Avstralija, Savdska Arabija in Kuvajt so znanstvena dejstva o podnebnih spremembah zanikale.

Za zmanjšanje izpustov plinov bi namreč morali vsi močno zmanjšati porabo fosilnih goriv. Vendar tem državam premog in nafta prinašata prevelike dobičke. Nočejo se jima odpovedati, četudi na račun prihodnosti našega planeta.

Po pravilih Združenih narodov morajo pobude, s katerim se ne strinjajo čisto vse države, umakniti.

Pariški sporazum se tako še ne bo uresničil. Politikov niso prepričale niti besede petnajstletne švedske aktivistke, ki jih je obtožila, da kradejo prihodnost otrok (video je v angleščini.).

 

Za razmislek

Glaciolog proučuje delovanje ledenikov v sedanjosti in geološki preteklosti.

Za razmislek
  1. Naštej nekaj posledic taljenja ledenikov.
  2. Ali lahko zanikamo (znanstvena) dejstva?
  3. Zakaj je narobe, da je denar bolj pomemben od naše prihodnosti?

Katja

Žerjavič je znanstvenica, ki želi otrokom približati svet znanosti.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.