Časoris
Delfin. Foto: TIlen Genov/Morigenos
Delfin. Foto: TIlen Genov/Morigenos

Delfini in njihovi obrazi

Ljudje že dolgo vemo, da lahko odrasle delfine razlikujemo po njihovih hrbtnih plavutih. Na teh so namreč naravne oznake, s pomočjo katerih jih raziskovalci prepoznavajo.

A mladički teh naravnih oznak še nimajo, poleg tega se oznake spreminjajo. Kako naj torej znanstveniki spremljajo delfine in ugotavljajo, kateri so domačini in kateri so le priplavali na obisk?

Tilen Genov, raziskovalec morskih sesalcev in predsednik društva Morigenos iz Pirana, je našel rešitev.

Odkril je, da lahko delfine prepoznavamo tudi po njihovih obrazih. Ti se namreč razlikujejo, tako kot se razlikujejo človeški obrazi.

Svoje odkritje je pred kratkim objavil v znanstveni reviji o morskih sesalcih Marine Mammal Science.

Delfin. Foto: Tilen Genov/Morigenos
Foto: Tilen Genov/Morigenos

Pravi, da je težko opisati, katere so tiste podobnosti in razlike med obrazi, po katerih lahko prepozna posameznega delfina. A to ni nič nenavadnega.

»Ko sem odkril, da se obrazi delfinov razlikujejo, sem jih prepoznaval celostno, podobno kot obraze ljudi,« pripoveduje. In tako kot je težko pri človeških obrazih natančno določiti, v čem se razlikujejo med seboj, težko opiše tudi, v čem se razlikujejo obrazi delfinov.

Mnogi otroci rečejo, da so prav delfini njihova najljubša žival. Zakaj so jim po njegovem mnenju tako všeč? »Po eni strani so zelo drugačni od nas, v marsičem pa so nam tudi zelo podobni,« pravi Tilen Genov.

Čeprav spominjajo na ribe, so delfini zelo inteligentni sesalci. Če želimo z njimi plavati, bomo morali najbrž v druga morja, a z malo sreče jih bomo lahko opazovali tudi v Jadranu, saj se radi približajo ladjam in čolnom.

V slovenskem morju živi okoli 150 delfinov, ki jih v društvu Morigenos proučujejo od leta 2002.

 

Za razmislek

  1. Katera je tvoja najljubša žival?
  2. Zakaj?
  3. Katero živalsko lastnost občuduješ?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Showers
2°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.