Časoris
Galaksija NGC 5195. Vir: Nasa (X-ray: NASA/CXC/Univ of Texas/E.Schlegel et al)
Galaksija NGC 5195. Vir: Nasa (X-ray: NASA/CXC/Univ of Texas/E.Schlegel et al)

Črna luknja podira kupčke

Ena od najbližjih črnih lukenj se nahaja v galaksiji NGC 5195.

Znanstveniki so nedavno zaznali obsežna izbruha plinov in zvezdnega prahu. Ljubkovalno so dejali, da črna luknja podira kupčke.

Astronomi iz observatorija Chandra na Floridi so se ob tem vprašali, ali niso črne luknje nemara tudi tovarne zvezd, ne le njihova poguba.

Njihova opažanja so pomembna, saj domnevajo, da so se taki izbruhi verjetno dogajali v zgodnjem vesolju. Vplivali naj bi na razvoj galaksij. Običajno je, pravijo, da črne luknje bruhajo pline, vendar se redko zgodi, da imajo opazovalci priložnost pojav opazovati tako od blizu.

Do izbruha in s tem lijaka plinov v smeri črne luknje naj bi prišlo zaradi soočenja s bližnjo sosedo, velikansko galaksijo po imenu Whirlpool ali po slovensko vrtinec.

Strokovnjaki menijo, da sta pasova plinov na posnetkih ostanka dveh večjih eksplozij, med katerima je črna luknja izbruhala v galaksijo različne snovi.

Starost zunanjega pasu plinov sicer ocenjujejo na tri do šest milijonov let, notranjega pa na od enega do tri milijone let.

 

Za razmislek

  1. Zakaj veljajo črne luknje za nekaj zelo skrivnostnega?
  2. Kaj bi lahko pomenilo, če črne luknje ne bi bile le poguba za zvezde?
  3. Kdaj podiramo kupčke?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.