Časoris
Celična kultura v petrijevki. Vir: kaibara87/Wikimedia Commons/CC BY 2.0
Celična kultura v petrijevki. Vir: kaibara87/Wikimedia Commons/CC BY 2.0

Preprosta rešitev za okvarjene gene?

Medicinski genetiki imajo ogromno dela z zdravljenjem genetskih bolezni. Poznamo jih namreč kar več kot šest tisoč.

Nastanejo, ko določeni geni zaradi mutacije ne delujejo pravilno. Z njimi se lahko že rodimo. Nekatere pa lahko dobimo, ko odrastemo.

Take bolezni zdravijo z zdravili ali operacijami, a tako odpravijo samo bolezenske znake. Da bi pozdravili bolezni, morajo pozdraviti njihove povzročitelje, torej gene.

To lahko naredijo z genskim zdravljenjem. To je zelo zapleten postopek, s katerim v bolne celice vnesejo zdrav gen in ga zamenjamo z okvarjenim. Vendar na ta način lahko za zdaj pozdravijo le malo bolezni.

Biokemičarka Jennifer Doudna je s sodelavci izumila preprostejši postopek. Spominja na škarje, saj z njim lahko odrežejo točno določen del DNK in ga nadomestijo z novim.

S tem postopkom so že pozdravili dve hudo bolni deklici in iz številnih držav prihajajo novice o njegovi uporabnosti. Ker pa je to zelo nova oblika zdravljenja, morajo znanstveniki opraviti še veliko poskusov, da bodo lahko potrdili njegovo učinkovitost.

Postopek preiskušajo tudi na drugih področjih in z njim bi morda lahko v prihodnosti celo oživili mamuta.

Mnogi verjamejo, da je to eden največjih dosežkov v sodobni znanosti. Nekateri, tudi Jennifer Doudna, pa opozarjajo, da tako mogočno tehnologijo lahko kdo uporabi tudi s slabimi nameni. Znanstveniki zato pozivajo, da jo uporabljamo odgovorno in tako, da bo dobro za vse.

Spreminjanje genov ni sicer nič novega. Ljudje so to počeli že pred tisočletji, ko so udomačevali živali, da so jih lahko gojili ali uporabili pri delu. S križanjem pa so ustvarjali bolj rodovitne, okusne in odporne poljščine.

 

Slovarček

Mutacije so spremembe v zgradbi genov. Povzročijo lahko hude genetske bolezni, kot so mišična distrofija, cistična fibroza ali rak.

 

Za razmislek

  1. V čem se razlikujeta genetska bolezen in prehlad?
  2. Naštej nekaj pomembnih izumov.
  3. Zakaj nas je včasih strah novih stvari?

Katja

Žerjavič je znanstvenica, ki želi otrokom približati svet znanosti.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
-8°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.