Časoris
Umetna inteligenca. Vir: Adobe Stock
Umetna inteligenca. Vir: Adobe Stock

Bi se morali umetne inteligence bati?

Se spomniš trenutkov, ko si pogruntal nekaj novega in so ti starši ali učitelji navdušeno ploskali? Bili so očarani nad tvojo sposobnostjo razmišljanja.

Tej sposobnosti rečemo inteligenca. Človeku je dana naravna inteligenca, skozi čas pa smo ljudje izdelali tudi umetno.

Umetno inteligenco uporabljamo vsak dan. Pravzaprav bi lahko za vsak delček računalniškega programa, ki se lahko uči ali razmišlja, rekli, da je umetna inteligenca (ang. artificial intelligence oziroma na kratko AI). Umetno inteligenco tako uporabljamo, kadar brskamo po spletu, uporabljamo družbena omrežja, spletne trgovine in prevajalnike ali kadar igramo zahtevnejše računalniške igre. Kadar namreč počnemo kaj od tega, si računalnik naše početje zapomni in postaja pametnejši.

Že 17 let je minilo, odkar je računalnik prvič dokazal, da je lahko pametnejši od človeka. Računalniški program Deep Blue je namreč premagal svetovnega šahovskega prvaka Garija Kasparova.

Od takrat je tehnologija precej napredovala. Znanstveniki so razvili programe, ki za učenje ne potrebujejo več ukazov človeka, temveč se učijo sami. Velika računalniška podjetja so tako ustvarila mnogo virtualnih pomočnikov, ki za nas opravljajo različne naloge. Med najbolj znanimi so avtomobili, ki vozijo sami, ali roboti, ki skrbijo za ostarele.

Nekaj znanstvenikov je pri pogovorih o umetni inteligenci zelo zaskrbljenih. Stephen Hawking je menil, da je to lahko za človeka nekaj najboljšega ali pa nekaj najslabšega. Elon Musk pa opozarja, da se človeštvo ne zaveda nevarnosti, ki jih prinaša tehnološki napredek.

Tako razmišljata, ker ju skrbi, da bi umetna inteligenca lahko kmalu postala pametnejša od ljudi. To bi  pomenilo, da v prihodnosti ljudje ne bi več upravljali z umetno inteligenco, temveč bi umetna inteligenca upravljala z nami.

Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg takšnih strahov ne razume. Verjame, da je lahko umetna inteligenca za človeštvo predvsem zelo dobra.

 

Za razmislek

  1. Kdaj ti uporabljaš umetno inteligenco?
  2. Si lahko zamisliš življenje brez računalnikov?
  3. Kateri tehnološki izum ti doma najbolj koristi?

***

Rubrika Tehnologija nastaja v sodelovanju s podjetjem A1. Vsebine izbiramo in pripravljamo v uredništvu.

Mojca

Štruc rada piše o malih in velikih otrocih, o malih in velikih družinah in predvsem o vsem, kar bi otroke lahko zanimalo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.