Časoris
Kraljestvo živali. Foto: Justin/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0
Kraljestvo živali. Foto: Justin/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Banan je na svetu več tisoč vrst, na naših mizah pa ena sama

Si se že kdaj vprašal, zakaj so vse banane pri nas na videz enake in zakaj imajo enak okus?

Tako je zato, ker gre v resnici za eno banano. Banane v naših trgovinah so namreč potomci (kloni) ene rastline, zato se genetsko med seboj sploh ne razlikujejo.

Poznamo več kot tisoč vrst banan, ki so različnih oblik, barv in okusov. Ena ima okus celo po vanilijevem sladoledu. Banane, ki jih jemo pri nas, pa so izključno sorte Cavendish.

Si lahko predstavljaš, da bi obstajala samo ena vrsta živali in ena vrsta rastlin? To bi bilo življenje dolgočasno!

Zaradi pretiranega spreminjanja narave, onesnaževanja in podnebnih sprememb se biotska raznovrstnost manjša. Vsako leto se rdeči seznam Mednarodne zveze za ohranjanje narave in naravnih virov, ki popisuje ogrožene rastlinske in živalske vrste, podaljša.

Pri Združenih narodih menijo, da je turizem eden od načinov, kako ohraniti pestrost vsega živega. Letošnji mednarodni dan biotske raznovrstnosti, ki ga praznujemo danes, je zato posvečen trajnostnemu turizmu.

Pogosto obiščemo določeno območje ali državo prav zaradi njenih naravnih znamenitosti ali posebne vrste živali ali rastlin, ki tam živi. Zaradi turizma torej bolje razumemo, da je biotska raznovrstnost pomembna in jo moramo zato ohraniti.

Za naravo lahko skrbimo že tako, da se na počitnice odpravimo z vlakom ali avtobusom, če je le mogoče, prenočimo pri domačinu in jemo lokalno pridelano hrano. Ko si ogledujemo naravne znamenitosti, pa ne trgamo rastlin, plašimo živali in ne smetimo.

 

Slovarček

Biotska raznovrstnost pomeni stopnjo raznolikosti vrst različnih živih bitij v nekem okolju. Raznovrstnost našega planeta pomeni, da živi veliko število različnih vrst živih bitij v svojih naravnih bivališčih.

 

Za razmislek

  1. Kako na počitnicah skrbiš za ohranjanje biotske raznovrstnosti?
  2. Si raje ogledaš naravne ali kulturne znamenitosti?
  3. Naštej nekaj naravnih znamenitosti v Sloveniji.

Katja

Žerjavič je znanstvenica, ki želi otrokom približati svet znanosti.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.