fbpx
Časoris
Zmagovalne zgodbe so upodobljene v ilustracijah, ki so jih ustvarili Gregor Goršič, David Krančan, Jana Fak, Nika Kovačič, in Nea Likar (od leve proti desni).
Zmagovalne zgodbe so upodobljene v ilustracijah, ki so jih ustvarili Gregor Goršič, David Krančan, Jana Fak, Nika Kovačič in Nea Likar (od leve proti desni).

Zgodbe o hrani za manj hrane v smeteh

Količina zavržene hrane ostaja velik problem.

V podjetju Lidl Slovenija skupaj z Ekošolo zato že sedmo leto izvajajo projekt Hrana ni za tjavendan, namenjen otrokom.

Prav otroci ste namreč tisti, ki v svoje družine velikokrat prinesete željo po spreminjanju sveta na bolje.

V Lidlu so že junija lani dali pobudo, da bi 24. april postal dan zavržene hrane. Mednarodna organizacija za hrano in kmetijstvo je potem za mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani razglasila 29. september.

Toda en dan na leto ni dovolj!

Letos tako 24. aprila prvič obeležujemo slovenski dan brez zavržene hrane.

Marsikdo nima dovolj denarja, da bi si kupil dovolj hrane, drugje ta pristaja v smeteh. Največ hrane zavržejo gospodinjstva; odgovorna so skoraj za polovico vsega, kar pristane v smeteh. Na leto je to 141 ton; 40 odstotkov je še vedno užitne! Če jo znamo pravilno shranjevati in reciklirati, lahko veliko naredimo za to, da je bo manj v smeteh.

Tina Cipot, Lidl

Za večjo ozaveščenost so priredili literarni natečaj, na katerega je prispelo 240 zgodb. Izbrali so najboljših pet: Košček popečene slanine, Izbirčne veveričke, Kruhek Stanko, Tine in Pisanko in Na naši pici jemo, kar je ostalo. Vsaka je dobila svojo ilustracijo in zvočno podobo.

  • Naslov: Tine in Pisanko. Ilustracija: Jana Fak
  • Naslov: Na naši pici jemo, kar je ostalo. Ilustracija: Nika Kovačič
  • Naslov: Kruhek Stanko in njegovo sporočilo. Ilustracija: Nea Likar
  • Naslov: Košček popečene slanine. Ilustracija: David Krančan
  • Naslov: Izbirčne veveričke. Ilustracija: Gregor Goršič

Zavržena hrana ni samo okoljski, ampak tudi etični in finančni izziv, še opozarja Tina Cipot. Reševati ga je treba lokalno in pri tem je dobro, da se povežejo vsi, ki si prizadevajo za manj zavržene hrane.

Za razmislek

  1. Koliko hrane vržeš stran?
  2. Kako lahko živilom podaljšamo rok trajanja?
  3. Ti je katera od zgodb dala idejo, kako ravnati s hrano?

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vreme

Ljubljana, Slovenija
Fog
6°C
 

Vprašanje meseca

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa