fbpx
Časoris

Zdravo hrano lahko vzgojimo sami

Uf! Živeti danes je res naporno. Ves čas smo zaposleni – tako otroci kot starši.
In čeprav vidimo, da se zunaj prebuja pomlad, večina nimamo časa za delo na vrtu. Veliko družin zato hrano kupi v trgovini.

Strokovnjaki že nekaj časa opozarjajo, da taka hrana (tudi zelenjava ali sadje) ni nujno zdrava. Pravijo, da včasih zraste celo iz nezdravih semen. Veliko bolje bi bilo, če bi uživali hrano, ki se razvije iz semen, vzgojenih na domačih vrtovih.

Nekateri starši že dobro vedo, da imajo strokovnjaki prav. Čeprav so zaposleni, želijo na vrtu posejati dobra semena. A težava nastane, če ne vedo, kje naj jih dobijo.

Odgovor pa sploh ni težak! In, veš kaj? Ker tole bereš, ga lahko ti zaupaš svojim staršem, da boste tudi poskrbeli za zdravo hrano na krožniku. Juhej!

Na spletu obstaja več spletnih forumov, kjer si ljubitelji vrtičkarstva izmenjujejo kakovostna doma vzgojena semena. Izmenjavo sadik in semen organizirajo na srečanjih društev za biodinamiko.
Priložnost za nakup kakovostnih semen je tudi obisk ekoloških in biodinamičnih posestev. Eno takšnih je Noetova barka v Avstriji.

Ko enkrat seme imate, je vse skupaj zelo preprosto. Najprej ga posadite. Lahko v lonček na okenski polici, v korito na balkonu, na vrt ali njivo. Potem skrbite zanj, počakajte, da dozori in obrodi sad. To je vaš pridelek!

Pridelek seveda lahko ostane le vaš, civilna iniciativa Ekoci pa vabi k sodelovanju v Štafeti semen – Oskrbimo.si. Tam semena izmenjujete z drugimi ljubitelji vrtnarjenja. Da v prihodnosti ne bomo lačni, je pomembno vsako dejanje, pravijo.

V Zelemenjavi pa lahko zamenjujete tudi zelenjavo, ki ostane na vrtu.

 

Slovarček

Spletni forum je prostor na spletu, kjer uporabniki objavljajo sporočila ali mnenja.

Biodinamika je najbolj naraven način kmetovanja.

 

V razmislek

  1. Ali misliš, da živiš zdravo?
  2. Katero sadje in zelenjavo imaš najraje?
  3. Si že kdaj delal na vrtu?
Mojca

Mojca

Štruc rada piše o malih in velikih otrocih, o malih in velikih družinah in predvsem o vsem, kar bi otroke lahko zanimalo.

Dodaj komentar

Pomagajte otrokom

Časoris je brezplačno na voljo vsem otrokom, pa tudi učiteljem in staršem, a ne nastaja brez stroškov.

Pomagajte nam. Postanite Časorisov podpornik!

Že en evro na mesec lahko veliko pomeni.

Pišite nam na donacije@casoris.si in posredovali vam bomo podatke za nakazilo na račun Zavoda Časoris.

Ali pa kliknite na spodnji gumb in vpišite željeni znesek.

Vreme

Ljubljana, Slovenija
Mostly clear
5°C
 

Lažne novice in dezinformacije: Kaj moramo vedeti?

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.