fbpx
Časoris
Zdravniška stavka.

Zdravniki spet sprejemajo vse bolnike

Zadnja dva tedna so zdravniki in zobozdravniki stavkali.

To pomeni, da so sicer še vedno zdravili bolne, a so svoje delo omejili na 40 ur na teden. Ker običajno delajo več, vseh bolnikov niso mogli pregledati.

Ponekod so zato odpovedali tudi tiste posege, ki niso bili nujni.

Zdravniki pa niso stavkali, ker bi želeli povzročati težave. S stavko so želeli opozoriti na svoje težave. Da bi bili pri tem uspešni, se je njihov sindikat pogajal z vlado.

Nujno potrebujejo več časa za posameznega bolnika. A zdravniki so stavkali tudi zato, ker menijo, da za svoje delo dobijo premalo denarja.

Ker vlada njihovih predlogov ni želela slišati, so najprej napovedali zaostritev stavke.

To ni bila potrebno, saj naposled dogovorili, da bo država posebej skrbna do mladih zdravnikov in njihovih plač. Sindikati so bili zadovoljni. A stavke niso zaključili, ampak le zamrznili za dva meseca – do 23. januarja 2017.

To pomeni, da se bodo še veliko pogovarjali. Iskali bodo rešitve, s katerimi bi bili zadovoljni vsi. Če jih uspejo najti, bo stavka preklicana, sicer pa se bo lahko nadaljevala.

 

Slovarček

Stavka pomeni, da zaposleni za nekaj časa prenehajo delati, ker želijo denimo izboljšati svoj položaj ali za opravljeno delo prejeti več denarja.

Sindikat je organizacija zaposlenih, ki se bori za njihove pravice.

Vlado sestavljajo ministri, na primer za zdravje, ki pripravljajo zakone. Sprejemajo pa jih poslanci.

 

Za razmislek

  1. Ali veš, koliko ur na teden delajo tvoji starši?
  2. Misliš, da so plače v različnih poklicih pravično razdeljene?
  3. Kdaj bi ti stavkal?
Mojca

Mojca

Štruc rada piše o malih in velikih otrocih, o malih in velikih družinah in predvsem o vsem, kar bi otroke lahko zanimalo.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.