fbpx
Časoris
Kralj Matjaž v Cankarjevem domu. Vir: Arhiv CD
Anja Štefan pripoveduje o kralju Matjažu. Vir: Arhiv CD

Zbudi se, kralj Matjaž!

Kdaj se bo zbudil kralj Matjaž?

Že dolgo spi tam pod Peco, pravi legenda, njegova doooolga brada se vije okoli mize.

Če bi se končno prebudil, bi bilo morda na svetu vse lepše. Tako vsaj pravijo nekateri …

Z raziskovanjem pripovedi o kralju Matjažu sta se posebej poglobljeno ukvarjala slovenska folklorista Ivan Grafenauer in Milko Matičetov.

»Izročilo o kralju Matjažu bi lahko zajeli v tri sklope,« v spremnem besedilu k pripovedovalsko-glasbeni uprizoritvi, ki bo na sporedu danes in jutri v Cankarjevem domu, razmišlja pripovedovalka Anja Štefan.

»In sicer o dobrem vladarju Matjažu, ki skrbi za svoje ljudi; o prevzetnem kralju Matjažu, ki se dvigne nad boga; in obiskovanje spečega kralja. Mi smo se potrudili vsakega po malem poiskati in tega našega kralja Matjaža malo obuditi, predramiti, priklicati.«

Anja, še piše v spremnem besedilu, zgodbe o kralju pripoveduje tako, kot se je pripovedovalo od nekdaj – z naravno govorjeno besedo.

Na odru se ji bosta pridružila glasbenika Janez Dovč in Boštjan Gombač, ki bosta njeno pripoved pospremila s priredbami ljudskih pesmi.

 

Slovarček

Peca je gora na Koroškem. V neposredni bližini Doma na Peci je votlina kralja Matjaža z bronastim kipom, ki je urejena za turiste in pohodnike.

Kralj Matjaž, ki sliši tudi na imena Matiaš, Mattjaš, Mátyás (madžarsko), Matthias (nemško), Matyáš (češko), je osrednji junak različnih ljudskih pripovedk z zgodovinskim ozadjem. Te so po ustnem izročilu zapisali najrazličnejši zbiratelji.

 

Za razmislek

  1. Kaj bi naj najprej storil kralj Matjaž, če se bo prebudil?
  2. Kako dolga je po tvojem njegova brada?
  3. Kaj je to legenda?
Jelka

Jelka

Šutej Adamič je novinarka, ki rada bere, piše, opazuje in se smeji. Zanima jo marsikaj, še posebej ples, likovna umetnost, gledališče, glasba in film.

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala.

Zakaj podpreti Časoris?

Vreme

Ljubljana, Slovenija
Mostly sunny
16°C
 

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.