fbpx
Časoris
Ementalec. Foto: Liquid_2003. Fotografija ni zaščitena z avtorskimi pravicami.

Zakaj ima sir luknje?

Ali veste, zakaj ima sir luknje?

Da ga lažje žvečimo? Ne!

Da miške zlezejo noter? Tudi ne!

Da je kos sira videti večji? Sploh ne!

Tudi švicarske znanstvenike je dolgo časa zanimalo, zakaj ima sir luknje. In zdaj so končno ugotovili.

Vzrok niso bakterije, kot so znanstveniki sprva domnevali.

Luknje v sirih, kot je sloviti ementalec, povzročajo majhni delci sena, ki med molžo padejo v mleko. Ko sir zori, nastanejo zaradi njih luknje.

Ker danes vse bolj poredko molzejo v tradicionalne čebre, je tudi lukenj v siru vse manj in vse manjše so.

 

Za razmislek:

  1. Znanstveniki naj bi skrivnost razkrili po naključju. Ali poznaš še kakšno odkritje, ki se je zgodilo po naključju?
  2. Si bodo z njihovim odkritjem lahko pomagali tudi sirarji?
  3. Kaj bi morali narediti, če bi hoteli imeti več lukenj?
image_print
Sonja

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Dodaj komentar

Pomagajte nam

Časoris je brezplačno na voljo vsem otrokom, pa tudi učiteljem in staršem, a ne nastaja brez stroškov.

Če vam je všeč, pomagajte, da bomo lahko še naprej ustvarjali kakovostne vsebine. Postanite Časorisov podpornik!

Pišite nam na donacije@casoris.si in posredovali vam bomo podatke za nakazilo na račun Zavoda Časoris.

Ali pa kliknite na spodnji gumb in vpišite željeni znesek.





Vreme

Ljubljana, Slovenija
Sunny
30°C
 

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.