Časoris
Kralj Matjaž v Cankarjevem domu. Vir: Arhiv CD
Anja Štefan pripoveduje o kralju Matjažu. Vir: Arhiv CD

Zbudi se, kralj Matjaž!

Kdaj se bo zbudil kralj Matjaž?

Že dolgo spi tam pod Peco, pravi legenda, njegova doooolga brada se vije okoli mize.

Če bi se končno prebudil, bi bilo morda na svetu vse lepše. Tako vsaj pravijo nekateri …

Z raziskovanjem pripovedi o kralju Matjažu sta se posebej poglobljeno ukvarjala slovenska folklorista Ivan Grafenauer in Milko Matičetov.

»Izročilo o kralju Matjažu bi lahko zajeli v tri sklope,« v spremnem besedilu k pripovedovalsko-glasbeni uprizoritvi, ki bo na sporedu danes in jutri v Cankarjevem domu, razmišlja pripovedovalka Anja Štefan.

»In sicer o dobrem vladarju Matjažu, ki skrbi za svoje ljudi; o prevzetnem kralju Matjažu, ki se dvigne nad boga; in obiskovanje spečega kralja. Mi smo se potrudili vsakega po malem poiskati in tega našega kralja Matjaža malo obuditi, predramiti, priklicati.«

Anja, še piše v spremnem besedilu, zgodbe o kralju pripoveduje tako, kot se je pripovedovalo od nekdaj – z naravno govorjeno besedo.

Na odru se ji bosta pridružila glasbenika Janez Dovč in Boštjan Gombač, ki bosta njeno pripoved pospremila s priredbami ljudskih pesmi.

 

Slovarček

Peca je gora na Koroškem. V neposredni bližini Doma na Peci je votlina kralja Matjaža z bronastim kipom, ki je urejena za turiste in pohodnike.

Kralj Matjaž, ki sliši tudi na imena Matiaš, Mattjaš, Mátyás (madžarsko), Matthias (nemško), Matyáš (češko), je osrednji junak različnih ljudskih pripovedk z zgodovinskim ozadjem. Te so po ustnem izročilu zapisali najrazličnejši zbiratelji.

 

Za razmislek

  1. Kaj bi naj najprej storil kralj Matjaž, če se bo prebudil?
  2. Kako dolga je po tvojem njegova brada?
  3. Kaj je to legenda?

Jelka

Šutej Adamič je novinarka, ki rada bere, piše, opazuje in se smeji. Zanima jo marsikaj, še posebej ples, likovna umetnost, gledališče, glasba in film.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
9°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.