Časoris
Dan brisače so prvič obeležili pred 20 leti. Vir: Freepik
Dan brisače so prvič obeležili pred 20 leti. Vir: Freepik

Zakaj praznujemo dan brisače?

Kako pomembne so brisače?

Za nekatere so najpomembnejša stvar na svetu!

Včeraj smo namreč po vsem svetu praznovali 20. obletnico dneva brisače.

Na ta dan obeležujemo smrt Douglasa Adamsa, avtorja Štoparskega vodnika po Galaksiji, znanstvenofantastične trilogije v petih delih.

Praznujemo ga tako, da ves dan nosimo brisačo. Nekateri jo nosijo okrog vratu, drugi jo zatlačijo v žep, tretji jo nataknejo na torbo, četrti si z njo zakrijejo glavo.

Brisača v teh deževnih dneh še toliko bolj pride prav. Kot je zapisal pokojni avtor, je brisača verjetno najbolj pomemben predmet v vesolju oziroma najkoristnejša stvar, ki si jo popotnik lahko zamisli.

Ob tem, da nas ščiti pred vremenom in mrazom, nam lahko z nekoliko več domišljije pomaga tudi pri prevozu, spanju, obrambi, klicu na pomoč in higieni.

Kakšne so njene druge prednosti, lahko ugotoviš med prebiranjem vodnika. Knjige so po vseh teh letih še vedno izjemno priljubljene.

Adams je pisal radijske igre za BBC. Najprej so jih zavrteli leta 1978. Leto kasneje je na njihovi podlagi izdal knjigo Štoparski vodnik po Galaksiji, potem so se ji pridružile še štiri. Skozi leta so o njih posneli film in serijo, nastali so stripi, predstava in računalniška igrica.

Če smo pritegnili tvojo pozornost, ti sporočamo, da lahko prisluhneš slovenskemu podkastu o Štoparskem vodniku. Njegovi ustvarjalci že eno leto vsak teden predelajo eno poglavje te knjižne klasike.

Slovarček

Podkast je oddaja, shranjena za enostavno predvajanje na napravah, kot je mobitel.

Za razmislek

  1. Poznaš Štoparski vodnik?
  2. Ti je všeč znanstvena fantastika?
  3. Kaj se ti zdi najkoristnejša stvar, ki jo lahko ima popotnik? 

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
28°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa